Rumunka Bulmaga se izdvojila na vrhu

23. Pojedinačno prvenstvo Evrope u šahu u konkurenciji dama, koje se održava u Petrovcu

2444 pregleda 0 komentar(a)
Irina Bulmaga, Foto: ŠSCG
Irina Bulmaga, Foto: ŠSCG

Rumunska šahistkinja Irina Bulmaga jedina je nakon četiri kola zadržala maksimalan učinak na 23. Pojedinačnom prvenstvu Evrope u šahu u konkurenciji dama, koje se održava u Petrovcu.

Bulmaga je u četvrtom kolu crnim figurama savladala Aleksandru Maltevskaja nakon svega dvadeset odigranih poteza i povela trku na šampionatu. Neoprezna igra Maltevskaje omogućila je rumunskoj šahistkinji da preciznom igrom primora protivnicu na predaju nakon svega dva sata igre.

Sadržajnija partija viđena je u duelu Govhar Bejdulajeva i Olivije Kiolbase, a njihova partija je nakon velike borbe okončana remijem, pa ove dvije šahistkinje imaju pola poena manje od Bulmage. U grupi igračica je sa 3,5 je još šest igračica: Lilit Mktarijan, Monika Soćko, Elina Denilian, Olga Badelka, Dinara Vagner i Deimante Daulite Kornet.

Naše šahistkinje nijesu imale dobar dan. Jedinu pobjedu u četvrtom kolu, ostvarila je Mateja Popović koja je savladala Jonu Rečicu, iskoristivši prednost pjesaka više u dalekoj završnici. Najmlađa predstavnica Marija Mia Maraš sama je sebi isplela matnu mrežu pa je morala priznati poraz u duelu sa Petrom Kejžar iz Slovenije. Nikolina Koljević je odigrala dramatičnu partiju sa Fionom Sajber iz Njemačke, a u topovskoj završnici sa pješakom manje, Nikolini je pala zastavica. Tara Ivanović je poražena od Johane Bluebaum nakon što nije uspjela da odbrani slabiju poziciju iz otvaranja.

Turnir se nastavlja sjutra partijama petog kola, koje počinju u 15 časova.