Dan za zaborav crnogorskih šahistkinja, Bulmaga i Kiolbasa na vrhu

Pojedinačnom prvenstvu Evrope u šahu za dame, koje se održava u Petrovcu

2680 pregleda 0 komentar(a)
Olivija Kiolbasa, Foto: ŠSCG
Olivija Kiolbasa, Foto: ŠSCG

Nakon pet kola na Pojedinačnom prvenstvu Evrope u šahu za dame, niko nema maksimalan učinak. Jedina maksimalna nakon četiri kola, rumunska šahistkinja Irina Bulmaga remizirala je nakon velike borbe sa braniteljkom titule Monikom Soćko iz Poljske.

Remi Bulmaga iskoristila je Olivija Kiolbasa iz Poljske koja je uspjela da savlada Olgu Badelku. Badelka je polušala da žrtvom topa dođe do remija vječitim šahom, ali Kiolbasa je sačuvala svog monaha i efektnom kombinacijom riješila partiju u svoju korist.

Bulmaga i Kiolbasa imaju po 4,5 poena, a slijedi grupa od osam šahistkinja koje imaju po četiri poena. Pola poena manje od vodećeg dvojca imaju Elina Denelian i Govhar Bejdulajeva, koje su remizirale između sebe, te Dinara Vagner i Lilit Mktarijan koje su vodile borbu takođe između sebe. Priključak za vodećima pobjedama su uhvatili Marsel Efroimski iz Izraela, prva nositeljla Bela Kotenašvili iz Gruzije i Narva Mai iz Estonije.

Naše šahistkinje su imale dan za zaborav. Marija Mia Maraš, Tara Ivanović i Mateja Popović nijesu mogle ništa više postići od časnih poraza, dok je Nikolina Koljević remizirala sa Oksanom Gorjačkinom nakon obostrano korektne igre. Očekuje se da naše šahistkinje zaigraju odlučnije i da poprave svoj plasman na tabeli.

Definitivno da prava uzbuđenja tek slijede, a sjutra je na programu šesto od predviđenih jedanaest kola, nalon kojeg će uslijediti dan pauze. Partije počinju od 15 časova, a obezbijeđen je i uživo komentar koji rade hrvatski velemajstor Alojzije Janković i Dragana Nikolovska.

Bonus video: