Promjene Zakona o sportu po mjeri COK-a

Ministarstvo sporta i mladih uputilo na javnu raspravu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, po kojima se mijenjaju status i ovlašćenja Crnogorskog olimpijskog komiteta

10709 pregleda 7 komentar(a)
Ministar sporta Vasilije Lalošević i predsjednik COK-a Dušan Simonović, Foto: Crnogorski olimpijski komitet
Ministar sporta Vasilije Lalošević i predsjednik COK-a Dušan Simonović, Foto: Crnogorski olimpijski komitet

Kada je donijet Zakon o sportu 2018. godine, u Vladi Duška Markovića je postojalo Ministarstvo sporta i mladih, kojim je rukovodio Nikola Janović.

Vlada Zdravka Krivokapića je imala Upravu za sport i mlade, u čuvenom četvororesornom ministarstvu kojim je rukovodila Vesna Bratić, zbog čega je 2021. zakon mijenjan. Sada, kada opet postoji Ministarstvo, vrijeme je za nove promjene.

Osim kozmetičkih (mijenjanje termina uprava za ministarstvo), u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu ima i nekoliko značajnih promjena.

Najviše noviteta je oko uloge Crnogorskog olimpijskog komiteta, koji postaje jedina krovna asocijacija sporta u Crnoj Gori, a do sada je bila “samo” krovna, bez prefiksa jedina.

U članu 44 dodaju se tri nova stava, koja se tiču nezavisnosti COK-a i Paraolimpijskog komiteta (POK).

”COK je institucionalno i finansijski nezavisna sportska organizacija. Strogo su zabranjeni svi oblici političkih, pravnih, vjerskih, ekonomskih i drugih uticaja na rad COK-a i POK-a, i u suprotnosti su sa Olimpijskom, odnosno Paraolimpijskom poveljom. Država je dužna da obezbijedi finansijska sredstva za realizaciju redovnih godišnjih programskih aktivnosti COK-a i POK-a, u skladu sa procedurama za sufinansiranje programa sportskih organizacija propisanim ovim Zakonom”, piše u Nacrtu.

Najznačajnija novina je da će COK ubuduće dobijati 15 odsto od sredstava namijenjenih za sufinansiranje sportskih organizacija. Ove godine mu je, na primjer, dodijeljeno 510.000 eura od ukupno 4.610.000. Da su izmjene Zakona stupile na snagu, dobio bi 691.500.

COK će biti zadužen za osnivanje i sufinansiranje Crnogorske olimpijske kuće, finansiranje priprema i učešća olimpijskih kandidata, usklađivanje aktivnosti nacionalnih sportskih saveza, a na zahtjev Ministarstva će davati i mišljenje o zahtjevu za prijem u državljanstvo lica od posebnog značaja za sportski interes Crne Gore

Ubuduće o dodjeli sredstava savezima i sportskim organizacijama neće odlučivati komisija, već ministar sporta obrazuje stručni tim, koji ima zadatak da sprovede konsultacije sa sportskom organizacijom - podnosiocem programa.

Proširena je i lista nadležnosti COK-a, koji će biti zadužen za osnivanje i sufinansiranje Crnogorske olimpijske kuće, finansiranje priprema i učešća olimpijskih kandidata, u skladu sa godišnjim planom i programom COK-a, usklađuje aktivnosti nacionalnih sportskih saveza, a ubuduće će, na zahtjev Ministarstva, davati i mišljenje o zahtjevu za prijem u državljanstvo lica od posebnog značaja za sportski interes Crne Gore.

Olimpijsku kuću, koja bi trebalo da bude u prostorijama Bokserskog kluba Budućnost, činiće Olimpijski muzej, olimpijska akademija i olimpijski “hub”. Njom će rukovoditi direktor, koji se bira na period od četiri godine, a odrediće ga Upravni odbor COK-a, na predlog predsjednika COK-a.

15 odsto od sredstava namijenjenih sportskim organizacijama ubuduće će pripasti COK-u. Ove godine je u raspodjeli dobio 510.000 eura, a da su izmjene Zakona o sportu stupile na snagu dobio bi 15 odsto od 4.610.000 eura, tj. 691.500

Uprošćena će biti i procedura oko utvrđivanja da li su osnivački akt i statut sportskih organizacija sačinjeni u skladu sa zakonom, a biće lakše da perspektivni sportisti dobiju stipendiju, jer će se dobijati jedno, a ne dva rješenja kao do sada. Uzgred, sada je omogućeno i da klub ima jednog sportistu, kako takmičari u pojedinačnim sportovima ne bi više bili u podređenom položaju u odnosu na ekipe. Takođe, promijenjena će biti i odredba da klub mora da ima seniorsku ekipu koja nastupa u takmičenjima njegovog saveza, pa će sada biti dovoljno da ima tim bilo kojeg uzrasta, što će odgovarati školama fudbala, košarke, rukometa...

”U petogodišnjoj primjeni Zakona o sportu, uočeni su problemi u oblasti registracije sportskih organizacija kod koje je procedura bila izuzetno zahtjevna i podrazumijevala više posebnih postupaka. Zato je predloženo pojednostavljenje procedure koja se odnosi na osnivanje sportske organizacije kroz uvođenje obaveze podnošenja cjelovite dokumentacije. To je ranije bilo propisano kroz više odvojenih postupaka koji su nepovoljno uticali na dinamiku donošenja rješenja o osnivanju i upisu sportske organizacije u Registar. Na ovaj način ubrzaće se postupak koji se odnosi na registraciju sportske organizacije”, piše u obrazloženju Nacrta.

Ministar sporta Vasilije Lalošević, predsjednik COK-a Dušan Simonović, potpredsjednici Bojana Popović i Boro Mračević, te generalni sekretar COK-a Igor Vušurović na proslavi 15 godina COK-a
Ministar sporta Vasilije Lalošević, predsjednik COK-a Dušan Simonović, potpredsjednici Bojana Popović i Boro Mračević, te generalni sekretar COK-a Igor Vušurović na proslavi 15 godina COK-afoto: Crnogorski olimpijski komitet

Ubuduće ni potpredsjednik opštine, kao ranije predsjednik, ne može biti predsjednik​​ sportske organizacije, predsjednik i član skupštine, kao ni član Upravnog odbora.

U predlogu nacrta ne navodi se ništa o Zavodu za sportsku medicinu, koji je po Zakonu o sportu, usvojenom u julu 2018, morao da se oformi u roku od dvije godine.

Markovićeva Vlada je u maju 2020. donijela Odluku o osnivanju Zavoda za sportsku medicinu, u kojoj piše da će u roku od 90 dana biti upisan u Centralni registar Privrednog suda. To je do dan-danas ostalo mrtvo slovo na papiru.

Po toj odluci staroj gotovo tri godine, Zavod za sportsku medicinu je trebalo da obavlja preglede radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportista amatera, profesionalnih sportista i djece koja bave se sportom, posreduje pri obezbjeđivanju prisustva sanitetskog vozila službe medicinske pomoći sa medicinskom ekipom na sportskim priredbama, izdaje odobrenja za angažovanje doktora i fizioterapeuta za rad u okviru sportskih organizacija...

Ministarstvo sporta i mladih, kojim rukovodi Vasilije Lalošević, uputilo je javni poziv za raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu. U okviru postupka, koji će trajati 20 dana, biće organizovan i okrugli sto u Podgorici.

Bonus video: