Kiolbasa u direktnom duelu preuzela vrh, Vušurović povukao prvi potez

Poljska šahistkinja Olivija Kiolbasa preuzela vrh tabele nakon 6. kola, slavila i Nikolina Koljević

2538 pregleda 0 komentar(a)
Vušurović pohvalio organizaciju šampionata u Petrovcu, Foto: ŠSCG
Vušurović pohvalio organizaciju šampionata u Petrovcu, Foto: ŠSCG

Prvenstva Evrope u šahu za žene nakon šestog kola donijelo je promjene na čelu tabele. Pobjedom u direktnom duelu sa Irinom Bulmagom iz Rumunije, poljska šahistkinja Olivija Kiolbasa preuzela je vrh tabele. Igrana je španska partija, a nakon sadržajne borbe, Kiolbasa je iskoristila stečenu prednost i izdvojila se na vrhu sa 5,5 poena iz šest odigranih kola.

Prvi potez u njihovoj partiji, povukao je generalni sekretar Crnogorskog olimpijskog komiteta, proslavljeni odbojkaški as, Igor Vušurović, koji je pohvalio organizaciju ovog takmičenja i nastojanja Šahovskog saveza Crne Gore.

Sa pet poena na diobi drugog mjesta nalaze se braniteljka titule Monika Soćko iz Poljske i Narva Mai iz Estonije. Soćko je nadigrala Govhar Bejdulajevu iz Azerbejdžana dok je Mai savladala četvrtu nositeljku Marsel Efroimski iz Izraela.

Domaće predstavnice su pružile bolju igru nego u prethodnom kolu. Reprezentativka i aktuelna prvakinja Crne Gore, Nikolina Koljević bijelim figurama je savladala Nazil Humbatovu iz Azerbejdžana nakon vrlo precizne igre. Tara Ivanovic je remizirala sa Katerinom Petrovskom iz Sjeverne Makedonije nekon obostrano korektne igre, dok su Mateja Popović i Marija Mia Maraš poražene uprkos dobroj igri.

Sjutra je na programu slobodan dan, a turnir će biti nastavljen u subotu partijama sedmog kola. Previđeno je da se odigra jedanaest kola, nakon kojih ćemo saznati ime nove prvakinje Evrope.

Tabela nakon 6 kola: 1. Kiolbasa 5,5 2-3. Soćko i Mai 5… Koljević 2,5 Ivanović, Popović i Maraš 1.

Bonus video: