Kiolbasa izdržala nalet šampionke, ali četiri šahistkinje su joj na pola poena

Vodeća na Evropskom prvnstvu u šahu, Poljakinja Olivija Kiolbasa remizirala sa aktuelnom prvakinjom i sunarodnicom Monikom Soćko

6781 pregleda 0 komentar(a)
Soćko remijem ispustila priliku da se izjednači na vrhu sa Kiolbasom, Foto: ŠSCG
Soćko remijem ispustila priliku da se izjednači na vrhu sa Kiolbasom, Foto: ŠSCG

Nakon slobodnog dana, koje su učesnice Evropskog prvenstva u šahu iskoristile za obilazak crnogorskog primorja, u Petrovcu su nastavljene borbe za laskavu titulu najbolje na Starom kontinentu.

U taktičkom nadmudrivanju vodeće uoči sedmog kola, Olivije Kiolbase iz Poljske i njene sunarodnice i braniteljke titule, Monike Soćko, viđena je precizna igra, a podjela bodova nakon pet sati igre je bila najpravedniji ishod.

Kiolbasa je remijem zadržala pola poena prednosti ispred Soćko.

Remi na prvom stolu iskoristile su: Julija Osmak, Mari Arabize i Aleksandra Malcevskaja. Novim pobjedama približile su se vodećoj na pola poena zaostatka, dok petnaest igračica ima pet osvojenih poena, odnosno poen manje od vodeće Kiolbase.

Sedmo kolo donijelo je i muđusobne duel naših šahistkinja Tare Ivanović i Marije Mie Maraš, a uspješnija je bila iskusnija Ivanovićeva koja je upisala prvu pobjedu na šampionatu. Ivanović ima i dva remija. Nikolina Koljević nije uspjela ništa više od časnog poraza u duelu sa Ulvijom Fatalijevom iz Azerbejdžana, dok je Mateja Popović poražena od Sanem Gul Basari iz Turske.

Sjutra slijedi osmo kolo koje obećava veliku borbu, a šahovski spektakl u Petrovcu ulazi u završnu fazu. Slijede najzanimljivije borbe na šampionatu, a poslednja četiri kola kriju odgovor na pitanja vezana za plasman na ovom šampionatu.

Ljubitelji šaha osim prenosa partija na sajtu Šahovskog saveza Crne Gore, mogu pratiti komentare velemajstora Alojzija Jankovića iz Hrvatske i Dragane Nikolovske iz Sjeverne Makedonije.

Bonus video: