Markes prvi kreće u Eštorilu, Dukati opasno prijeti

Aktuelni prvak Franćesko Banjaja osvoji je juče u prvom sprintu u istoriji 12 bodova, trka počinje u 15 sati

3582 pregleda 1 komentar(a)
Banjaja je osvojio prvi sprint i 12 bodova, Martin kao drugi devet, Foto: REUTERS
Banjaja je osvojio prvi sprint i 12 bodova, Martin kao drugi devet, Foto: REUTERS

Prva sprint trka u istoriji Moto GP šampionata najavila je šta bi ljubitelji motociklizma mogli da gledaju u 2023. godini, jer je Franćesko Banjaja pokazao da se neće lako odreći titule.

Italijan na Dukatiju je bio najbrži uoči trke za Veliku nagradu Portugala u Eštorilu, ispred Horhea Martina i Marka Markesa. Sa pol-pozicije krenuće Mark Markes, ali njegova “honda” teško će moći da se suprotstavi napadu motocikala na pogon Dukatija, koje su vozili Banjaja i Martin.

Vrlo brzo su juče u sprint trci prestigli jednog od najboljih vozača svih vremena, koji ima pol poziciju a onda je ispred Markesa izbio i Džek Miler na KTM-u, koji je bio odličan u prvom dijelu sprinta. Martin je dugo čuvao tron, Miler je bio drugi, a Banjaja treći.

Kako se bližio kraj, Australijanac je popuštao, pa ga je aktuelni šampion lako prestigao, a onda u posljednjem, 12. krugu, i Martina i osvojio prvih 12 poena u sezoni.

Sprint trku je obilježio i pad drugog favorita za titulu, Enee Bastijaninija. Mladi Italijan je slomio lopaticu i neće se uskoro vraćati na stazu.

”Nažalost, imam frakturu lopatice, ali vratiću se na pravi put i biti jači nego prije”, napisao je član fabričkog tima “Dukatija” na Tviteru.

Trka za VN Portugala na programu počinje u 15 časova

Bonus video: