MOK preporučio povratak ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja

Preporuke Izvršnog odbora MOK-a odnose se samo na povratak ruskih i bjeloruskih sportista u pojedinačnim sportovima, ali ne i na Olimpijske igre 2024. u Parizu, za koje će se donijeta odluku u „odgovarajuće vrijeme”

10767 pregleda 1 komentar(a)
Tomas Bah na današnjoj sjednici Izvršnog odbora MOK-a, Foto: Reuters/Denis Balibouse
Tomas Bah na današnjoj sjednici Izvršnog odbora MOK-a, Foto: Reuters/Denis Balibouse

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportista u međunarodna takmičenja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uslovom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Preporuke Izvršnog odbora MOK-a odnose se samo na povratak ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja, ali ne i na Olimpijske igre 2024. u Parizu, za koje će se donijeta odluku u „odgovarajuće vrijeme”.

Za Ruse i Bjeloruse ekipna takmičenja su i dalje zatvorena. MOK je, takođe, ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a internacionalnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz pomenutih zemalja na velika takmičenja.

Navodi se i da se sportisti koji aktivno podržavaju rat ne mogu takmičiti, a MOK je preporučio i zabranu nastupa onima koji imaju ugovor s ruskom ili bjeloruskom vojskom ili agencijama za nacionalnu sigurnost.

„Učestvovanje sportista s ruskim i bjeloruskim pasošima na međunarodnim takmičenjima funkcioniše. Vidimo to gotovo svaki dan u nizu sportova, najviše u tenisu, ali i u biciklizmu, na nekim stoloteniskim događajima. Vidimo to i u hokeju na ledu, rukometu, u ligama u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u Evropi, kao i na drugim kontinentima. Ni u jednom od tih takmičenja nije bilo sigurnosnih incidenata”, istakao je predsjednik MOK-a Tomas Bah.

Ove preporuke, međutim, ne uključuju Olimpijske igre u Parizu 2024. i potencijalno nastupanje Rusije i Bjelorusije, rekao je Bah.

„MOK će donijeti ovu odluku u odgovarajuće vrijeme po vlastitom nahođenju, bez obavezivanja rezultatima prethodnih olimpijskih kvalifikacija”.

Desetak zemalja bojkotovalo je Svjetsko prvenstvo u boksu za žene u znak protesta zbog Ruskinja i Bjeloruskinja, a u utorak je više od 300 učesnica mačevanju pisalo Bahu tražeći od MOK-a da preispita njihove dozvole, nazvavši to „katastrofalnom greškom”.

Njemačka ministarka sporta Nensi Faezer je rekla kako je preporuka MOK-a „šamar ukrajinskim sportistima”.

„Međunarodni sport mora potpuno jasno da osudi ruski brutalni agresorski rat. To može da se učini samo potpunim isključivanjem ruskih i bjeloruskih sportista”, rekla je Faezer.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje već duže vrijeme prijete bojkotom Olimpijskih igara 2024. u slučaju učešća ruskih i bjeloruskih sportista.

Bonus video: