Odluka o šampionki u posljednjem kolu, Nikolina Koljević blista

Pojedinačno prvenstvo u šahu za dame - sjutra je na programu posljednje kolo koje počinje u 13 sati, a ono će donijeti odluku o pobjednici nikad zanimljivijeg šampionata.

7751 pregleda 0 komentar(a)
Nikolina Koljević, Foto: ŠSCG
Nikolina Koljević, Foto: ŠSCG

Odluka o pobjednici 23. Pojedinačnog prvenstva Evrope u šahu za dama biće donijeta u poslednjem kolu, u koje sa pol-pozicije ulazi gruzijska šahistkinja Meri Arabize.

Arabize je danas nakon velike borbe savladala Paulinu Gušar iz Francuske, koja je napravila grubu grešku u objektivno jednakoj završnici. Osam poena ima i Olivija Kiolbasa iz Poljske, koja je savladala sunarodnicu Aleksandru Malcevskaju u izuzetno zanimljivoj partiji. Arabize i Kiolbasa imaju po osam poena, a bolje dodatne kriterijume ima Arabize, obzirom da je prvi kriterijum međusobni duel, a Arabize je savladala Kiolbasa u osmom kolu.

Pola poena iza vodećih su Stavrula Colkakdu i Salome Melija. Nekadašnja juniorska prvakinja svijeta Colkaidu savladala je mladu Leju Grifulinu, dok je Melija u gruzijskom derbiju nadigrala prvu nositeljku Belu Kotenašvili. Za njima slijedi grupa od osam igračica koje imaju po sedam poena.

Naše šahistkinje imale su sjajan dan. Nikolina Koljević, standardna reprezentativka i aktuelna prvakinja države, upisala je novu pobjedu, ovog puta protiv Petre Kejžar iz Slovenije. Nikolina blista na ovom turniru, ima 5,5 poena i zaista je prijatno iznenađenje.

Pobjede su upisale i Mateja Popović i Tara Ivanović. Popović je savladala njemačku šahistkinju Patriciju Buholc, a Ivanović predstavnicu Kosova, Jonu Rečicu.

Sjutra je na programu posljednje kolo koje počinje u 13 sati, a ono će donijeti odluku o pobjednici nikad zanimljivijeg šampionata.

Bonus video: