Tekbol spektakl u Podgorici - u sjutrašnjem finalu igraju najbolje rangirane u svijetu

U finalu u Podgorici sjutra igraju dvije najbolje igračice svijeta, finala u svim disciplinama sjutra od 14 sati u kompleksu Verde

2897 pregleda 1 komentar(a)
Tekbol osvaja Crnu Goru, tekere osvojila Crna Gora, Foto: Tekbol savez Crne Gore
Tekbol osvaja Crnu Goru, tekere osvojila Crna Gora, Foto: Tekbol savez Crne Gore

Tekbol finalisti i finalistkinje poznati su u svim disciplinama, a u petak u 14 sati u dvorani kompleksa "Voco" počinju završne utakmice za titule na prvom turniru Evropske turneje ikada održanom u Crnoj Gori.

Publika će, bez sumnje, moći da uživa u čarima ovog sporta, jer će na sceni biti najveće zvijezde tekbola, a najsrećniji posjetilac finalnog dana dobiće na poklon sto za tekbol i tako možda početi karijeru u sportu, koji osvaja planetu.

Filter grupne i nokaut faze na podgoričkom turniru prošli su najbolji, a svi učesnici, njih 149, oduševlejni su organizacijom turnira u Podgorici.

"Sve je na sjajnom nivou, organizacija je izvanredna. Veoma sam srećna što sam ovdje. Imala sam vremena i da prošetam, imala sam jedan cijeli dan slobodno, tako da sam malo upoznala i grad", kazala je Mađarica Žanet Janiček, dvostruka svjetska šampionka i sedma na svjetskoj rang listi u singlu, a četvrta u dublu.

Žanet je takmičenje na turniru u Podgorici završila u četvrtfinalu, a za prvo mjesto u petak će se nadmetati dvije zvanično najbolje tekerke svijeta - Ana Išak iz Mađarske i Amerikanka Karolin Greko, prva protiv druge na svjetskoj listi.

"Nisam bila zadovoljna kako sam odigrala prvi meč, ali kako je turnir odmicao bila sam sve bolja. Drago mi je da sam u finalu, nadam se da ću biti na visokom nivou u tom meču", kazala je Ana Išak, koja je u Podgoricu doputovala nakon pobjede na turniru u Madridu.

Taj turnir propustila je Karolin Greko, američka tekerka, koja se nakon takmičenja u SAD, vratila u Evropu.

"Imala sam nekoliko turnira u Americi, sada se vraćam na međunarodnu scenu. Drago mi je što je to baš ovdje. Prvi put sam u Crnoj Gori, sjajna zemlja, pozitivni ljudi, izuzetna hrana... Nosim najbolje utiske, nadam se i vjerujem da ću ponijeti i pobjednički pehar", kazala je 29-godišnjakinja iz Los Anđelesa.

Karolin Greko je prije tekbol karijere imala ozbiljnu fudbalsku priču. Igrala je fudbal na profesionalnom nivou u Švajcarskoj, u ekipi Lugana, kao i u ženskom timu LA Galaksija, koji se takmičio u drugoj američkoj ligi.

"Krajem 2018. godine moj vjerenik Frenki Dijas, prvi čovjek iz SAD koji je igrao tekbol, uvukao me je u ovaj sport. Vidjela sam šansu da napravim nešto, posvetila sam se i napravila pravi izbor. Moja velika želja je da tekbol postane olimpijski sport, a bila bi neopisivo srećna kada bi se to dogodilo 2028. kada je moj rodni grad Los Anđeles domaćin Olimpijskih igara. Ako ne tada, sigurna sam da će jednog dana tekbol ući u olimpijsku porodicu", rekla je Greko.

Prije ulaska u olimpijsku porodicu, tekbol ima međunarodno predstavljanje na Evropskim igrama, koje se ovog ljeta održavaju u Krakovu. Mjesto na tom takmičenju, koje bi moglo da bude prekretnica u razvoju ovog sporta, obezbijedio je poljski teker Adrijan Dušak.

"Biće to najveći događaj u mom životu, nešto nevjerovatno. Mislim da je san svakog sportiste da predstavlja svoju državu na velikoj sceni, a Evropske igre to jesu. Ponosan sam što ću u mojoj zemlji bio dio poljskog tima, a nadam se da ću osvojiti i medalju. Sve to mi je omogućio tekbol", kazao je Dušak.

U Podgorici nije uspio da dođe do medalje, poražen je u borbi za treće mjesto od mađarskog tekera Balaša Kaca.

"Bio sam treći i u Madridu, nadao sam se da ću igrati u finalu u Podgorici, ali zadovoljan sam igrama i rezultatima", rekao je Kac.

Bonus video: