Ferstapen: Srećan sam, napokon pobjeda u Australiji

Vozač Red Bula Maks Ferstapen rekao je danas da je imao jako dobar tempo u trci Formule 1 u Australiji, i da je srećan zbog svoje prve pobjede na Artur parku

4848 pregleda 1 komentar(a)
Popunjava kolekciju, u riznici i gran pri iz Melburna, Foto: Reuters
Popunjava kolekciju, u riznici i gran pri iz Melburna, Foto: Reuters

Vozač Red Bula Maks Ferstapen rekao je danas da je imao jako dobar tempo u trci Formule 1 u Australiji, i da je srećan zbog svoje prve pobjede u toj državi.

"Imali smo jako dobar tempo danas i pobijedili smo, što je naravno najvažnije", rekao je Ferstapen, a prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Ferstapen je u Australiji zabilježio 37. pobjedu u karijeri, a trku su obilježili incidenti i prekidi.

Prvi prekid u devetom krugu, nakon što je sa staze izletio Aleksander Albon iz Vilijamsa, dok je trka drugi put prekinuta tri kruga prije kraja, kada je Kevinu Magnusenu iz Hasa otpala guma, koja se potom našla na stazi.

Ni nakon novog starta nije moglo da prođe bez incidenata, pa je trka po treći put bila prekinuta, a vozači su poslije dvadesetak minuta pauze odvezli posljednji krug iza sigurnosnog vozila.

Ferstapen je trku počeo sa pol pozicije, ali je ubrzo izgubio pozicije od vozača Mercedesa Luisa Hamiltona i Džordža Rasela.

"Imao sam vrlo loš start i bio sam oprezan - ja sam imao puno toga da izgubim, a oni puno toga da dobiju. Mislim da je tempo bolida bio brz, čekali smo da se DRS otvori. Što se tiče crvenih zastava, za prvu razumijem, ali drugu ne baš", dodao je dvostruki uzastopni svjetski prvak.

Holanđanin je u 48. krugu prilikom ubjedljivog vođstva za trenutak izleteo sa staze, ali ga to nije omelo da dođe do pobjede.

"Učino sam uslugu gradu i pokosio sam im malo više trave... Sjajno je pobijediti ovdje, moja prva pobeda na Artur parku i jako sam srećan", rekao je Ferstapen.

Drugo mjesto pripalo je vozaču Mercedesa Luisu Hamiltonu, koji je istakao da mu je ovo bio najbolji trkački vikend u sezoni.

"Bila je luda trka. Veliko hvala svima u Australiji i Melburnu. Imao sam najbolju nedjelju. Vrijeme je bilo nevjerovatno. Ova staza i grad nastavljaju da pružaju sjajnu predstavu", rekao je sedmostruki svjetski prvak.

Hamilton se osvrnuo i na odustajanje timskog kolege, kojem se zapalio bolid.

"Stvarno nesreća za Džordža danas, moramo to da ispitamo. Naša pouzdanost je uglavnom bila jako dobra", rekao je on i dodao da se i dalje nije "povezao" sa bolidom.

"Nastavljamo gurati dalje! Hvala svima u fabrici. Možemo smanjiti zaostatak, biće teško, ali ne i nemoguće", ocijenio je on.

Do 101. pobjedničkog postolja došao je vozač Aston Martina Fernando Alonso, koji je rekao da je teško razumjeti neke stvari na samoj trci.

"Danas smo imali rolerkoster. Mnoge stvari koje su se desile na početku i u posljednjih pola sata je bilo teško razumjeti... Prva crvena zastava nam je pomogla jer su Džordž i Karlos (Sains) otišli u boks, ali druga nam nije pomogla. Imali smo stvarno sreće, treća i četvrta pozicija za ekipu su nevjerovatna nedjelja", rekao je 41-godišnji vozač, i dodao da posle tri treća mjesta želi bar drugu poziciju u nastavku sezone.

U generalnom plasmanu vodi Ferstapen sa 69 bodova, drugi je njegov timski kolega Serhio Peres sa 54, a treći Alonso sa 45 bodova.

Naredna trka je 30. aprila, za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Bonus video: