Organizatori VN Australije pokrenuli istragu o upadu navijača na stazu

"Moto-sport je opasan... Moglo je biti užasno", izvršni direktor Australijske gran pri korporacije Endru Vestakot

2512 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Organizatori trke Formule 1 za Veliku nagradu Australije najavili su danas da će istražiti kako je grupa navijača uspjela da probije ozbezbjeđenje i približi se na samo nekoliko metara od bolida prije nego što se haotična nedjeljna trka završila.

Na snimcima se vidi kako se velika grupa navijača provlači kroz barijere i penje na ogradu, a neki od njih su čak stigli i do bolida Nika Hulkenberga na izlazu iz druge krivine.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) je saopštila da je riječ o ozbiljnom kršenju sportskog kodeksa, dok je izvršni direktor Australijske gran pri korporacije Endru Vestakot istakao da je ishod ovog incidenta mogao biti užasan.

"Postoji kontrolisano dopuštenje ljudima da izađu na stazu nakon što se trka završi i nakon što sigurnosno vozilo prođe. Navijači su uspjeli da probiju jednu od linija, ne znamo kako se to dogodilo", rekao je Vestakot.

"Moto-sport je opasan... Moglo je biti užasno", dodao je on.

Samo 12 od 20 vozača je završilo trku za Veliku nagradu Australije u kojoj je trijumfovao aktuelni šampion, vozač Red Bula Maks Ferstapen.

Rekordnih broj (444.631) gledalaca je prisustvovalo Velikoj nagradi Australije tokom četiri dana, dok su samu trku pratila 131.124 navijača.

"Imamo veliki broj snimaka koji ćemo morati da pregledamo u narednih nekoliko nedjelja. Niko ne radi ništa zlonamjerno u moto-sportu, publika se nevjerovatno dobro ponaša... Ne znamo kako su ušli u to područje", rekao je Vestakot.

Australijska gran pri korporacija je obećala sveobuhvatnu reviziju incidenta, kao i da će o tome obavijestiti FIA do 30. juna, a Vestakot je na kraju naveo da se nada da ovaj upad neće dovesti do zabrane puštanja navijača na stazu, na kontrolisan način, poslije trke.

Bonus video: