Bernijeva "bomba" na F1: Prva Hamiltonova titula trebalo je da ode u ruke Felipea Mase

Veliki skandal iz 2008. godine potresa Formulu 1

10649 pregleda 5 komentar(a)
Diskutabilna je Hamiltonova prva od sedam titula, Foto: Reuters
Diskutabilna je Hamiltonova prva od sedam titula, Foto: Reuters

Jeste da je od tada prošlo 15 godina, ali ljubitelji Formule 1 sigurno dobro pamte aferu “Crashgate” i žestoku borbu Luisa Hamiltona i Felipea Mase za titulu prvaka svijeta.

Tada 23-godišnji Britanac je bio član Meklarena, Masa adut Ferarija - Hamilton je osvojio prvu titulu u najbržem cirkusu, a Brazilac propustio šansu karijere sa Skuderijom. I 15 godina kasnije se ispostavilo da je sve moglo ili moralo da bude drugačije, samo da su se poštovala pravila - o velikom skandalu je otvoreno pričao bivši prvi čovjek F1 Berni Eklston i otkrio da je možda i presudna trka u sezoni trebalo da bude poništena. Da je tako bilo, Masa bi postao šampion...

Šta se zaista dogodilo 28. septembra 2008. u prvoj trci u istoriji koja je vožena za Veliku nagradu Singapura?

Taj vikend se pamti po incidentu koji je izazvao Nelson Pike junior i time direktno uticao na izlazak bezbjednosnog vozila na stazu kako bi pomogao tadašnjem kolegi iz Renoa Fernandu Alonsu da dođe do pobjede. Izlazak “sejfti kara” je učinio da Masa ode u boks kao prvoplasirani i vrati se kao 13, ispostavilo se i da je ostao bez ključnih bodova u borbi za titulu.

Eklston je sada priznao da je znao da je Pike junior namjerno izazvao incident:

- Sve smo na vrijeme shvatili, ali smo odlučili da ne radimo ništa po tom pitanju. Željeli smo da zaštitimo naš sport od velikog skandala i ja sam dao sve od sebe da ubijedim Pikea da ćuti. Tada je postojalo pravilo da poredak na kraju sezone ni na koji način ne može da se promijeni poslije ceremonije dodjele nagrada u organizaciji FIA - rekao je Eklston.

Sve je jasno kao dan, Masa je ispao žrtva.

- Hamiltonu je tada predat trofej i sve je bilo u redu. Imali smo dovoljno vremena da istražimo šta se dešavalo, ali prema statutima - trebalo je da poništimo trku u Singapuru u tim uslovima. Da smo to uradili, Masa bi kasnije postao šampion - istakao je Eklston za “F-1 insajder”.

Nakon Singapura su bile ostale još tri trke u sezone. Nakon posljednje u Brazilu Hamilton je do titule došao sa bodom više od Mase. I sada je, odmah poslije Eklstonovih riječi, krenula lavina, pa se oglasio i sam Masa koji je najavio da će se žaliti. Ako, naravno, za to ima osnova nakon 15 godina.

Masa iz vremena kad je vozio za Ferari
Masa iz vremena kad je vozio za Ferarifoto: Reuters

- Ljudi iz Ferarija su mi tada rekli za pravilo koje je na snazi nakon ceremonije. Kazali su mi otprilike da ništa ne može da se uradi, čak i kada je u pitanju dokazana krađa. Ali, kako da reagujem kada 15 godina kasnije nekadašnji čelnici Formule 1 govore da su namjerno ćutali kako bi izbjegli skandal? Tužno je, trka je trebalo da bude poništena i da ja osvojim titulu.

Pričaću sa advokatima i vidjeću šta može da se uradi. Moji motivi nisu finansijski, samo hoću da pravda bude zadovoljena, jer je očigledno da sam žrtva prevare - kazao je Masa koji u F1 nije od 2017. godine.

Bonus video: