Astana krije tajnu, počinje igra za nasljednika Magnusa Karlsena

Liren prvi KInez u borbi za naslov šahovskog kralja, Rus Nepomjašnji bijeli u prvoj partiji

4440 pregleda 0 komentar(a)
Nepomnjašnji ima veći rejting ali i preemotivne reakcije nakon neiskorišćenih šansi, Foto: fide.com
Nepomnjašnji ima veći rejting ali i preemotivne reakcije nakon neiskorišćenih šansi, Foto: fide.com

U Astani za sat vremena počinje prva partija meču za titulu novog šahovskog kralja, nakon što je pobjedom RusaJana Nepomnjašnjija na turniru pretendenata, Norvežanin Magunus Karlsen odustao od odbrane.

Norvežanin je u prethdonoj odbrani trona dobio upravo Nepomnjašija, a njegovo mjesto zauzeo je drugi na turniru pretendenata, Kinez Ding Liren

Liren je prvi Kinez u istoriji koji se bori za titulu, Nepomnjašnjij je tek drugi šahista u istoriji koji je dva puta zardom osvojio turnir pretendenata, iako je bio autsajder.

U meču u Astani nema favorita, u međusobnih 39 partija Rusu je pripalo 13, LIrenu devet, ostale su završene remijem,

Ukupno šahisti mogu odigrati 14 partija s vremenskom kontrolom od 120 minuta za 40 poteza, zatim 60 minuta za 20 poteza i 15 minuta do kraja partije uz dodatak od 30 sekundi za svaki potez (od 61).

Za pobjedu u igri slijedi od, za remi 0,5. Igrač s ukupnim rezultatom 7,5 postaje svjetski prvak.

U slučaju neriješenog rezultata (7:7) igra se taj brejk - četiri partije uz kontrolu vremena 25 minuta + 10 sekundi po potezu. Ako rezultat ostane izjednačen, igraju se 2 partije s kontrolom pet minuta + tri sekunde po potezu, potom još dvije partije po potrebi, zatim tri plus dvije blic partije do prve pobjede.

U svakom slučaju do 1. maja svijet će imati novog svjetskog šahovskog prvaka.

“Sada imam pomiješane osjećaje, jer ovo je veliki izazov za mene. Ali vidim da sam spreman za izazov. Imao sam odlične pripreme a osjećam da sam stekao sikustvo da se mogu nositi s pritiskom. Trenutno se ne osjećam nervozno. Napomnjaščij ima veći rejting, a moj posljednji nastup u Hoalndiji bio je katastrofalan. Možda je zato i favorit duela, ali, po meni, imamo jednake šanse", kazao je LIren i dodao:

"Rus je dobar i druželjubiv šahista. Može igrati vrlo brzo i snažno ako je u top formi. Ima i iskustva s prethodnog meča za titulu. Njegov problem ej veliak emotivnost, ponekad igra prebrzo i zaboravi na pripremu. Ako pogriješi, iskoristiću”, rekao je Liren.

Bonus video: