Direktor Ferarija: Kazna za Red Bul je bila blaga

Poslije priznanja da je budžet od 145 miliona prekršila za 2,2 miliona dolara, ekipa Red Bula je u oktobru prošle godine kažnjena sa sedam miliona dolara i sa 10 odsto manje vremena aerodinamičkih testiranja u periodu od godinu

5141 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Direktor Ferarija Frederik Vaser rekao je da dobar početak sezone Red Bula u Formuli 1 pokazuje da je kazna koju je ta ekipa dobila za kršenje ograničenja budžeta bila blaga.

Poslije priznanja da je budžet od 145 miliona prekršila za 2,2 miliona dolara, ekipa Red Bula je u oktobru prošle godine kažnjena sa sedam miliona dolara i sa 10 odsto manje vremena aerodinamičkih testiranja u periodu od godinu.

Ta kazna je imala malo efekta, pošto Red Bul dominira na početku nove sezone - pobijedio je u prve tri trke, od kojih su u dvije njegovi vozači (Maks Ferstapen i Serhio Peres) zauzeli prva dva mjesta. Red Bul je prošle sezone prekinuo niz Mercedesa od osam titula u šampionatu konstruktora, a Ferari je zauzeo drugo mjesto.

"I dalje sam uvjeren da je ta kazna bila veoma blaga. Ako uzmete u obzir da će performanse automobila biti poboljšane za nešto manje od sekunde tokom sezone u pogledu aerodinamike, a dobijete kaznu 10 odsto od toga - to je jedna desetina - to je ekvivalent gubitka od 0,1 sekunde", rekao je Vaser.

"Pošto to nije linearan napredak, onda je to vjerovatno i manje, a kako vam je dozvoljeno da taj novac potrošite negdje drugdje, za mene je ta kazna marginalna", dodao je Vaser.

Ferstapen je slavio ove sezone u trkama u Bahreinu i Australiji, a Peres u Saudijskoj Arabiji.

Brzinu i tempo Red Bula pokazalo je i to što je Ferstapenu trebala samo polovina trke da sa 15. dođe do druge pozicije u Saudijskoj Arabiji. S druge strane, Ferari je razočaravajuće počeo sezonu i u tri trke osvojio 26 bodova - poslije dva odustajanja Šarla Leklera.

"Ne želim da kažem da oni nisu obavili dobar posao. Uopšte ne pokušavam da nađem izgovor, ali ako mene pitate da li je kazna previše lagana, reći ću da jeste", istakao je Vaser.

Sezona u Formuli 1 nastavlja se 30. aprila trkom za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Bonus video: