Ministarka sporta: Pariz će spremno dočekati početak OI, otvaranje na Seni gledaće nekoliko stotina hiljada ljudi

Udea Kastera je istakla da će sva planirana infrastruktura biti završena, kao i da planirani budžet za Igre nije izmakao kontroli, iako je revidiran

2852 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sve će biti završeno na vrijeme, poručila je ministarka sporta Francuske Ameli Udea Kastera kada su u pitanju Olimpijske igre koje će se sljedeće godine održati u Parizu.

Ona je za radio stanicu "France Info" istakla će sva planirana infrastruktura biti završena, kao i da planirani budžet za Igre nije izmakao kontroli, iako je revidiran.

Udea Kastera je precizirala da Organizacioni komitet "Pariz 2024" procjenjuje budžet 4,400 milijardi eura, što je cifra koja je revidirana naviše za 10 odsto i da se polovina te korekcije odnosi na uticaj inflacije.

Naglasila je da će 96 odsto tog budžeta biti pokriveno privatnim prihodima, odnosno zahvaljujući sponzorskim kompanijama, prodaji karata ili licencama.

Radovi na budućem Olimpijskom selu
Radovi na budućem Olimpijskom selufoto: Reuters

Ministarka je ukazala da u globalnom smislu "javne investicije predstavljaju manje od 25 odsto" novca potrebnog za ove Olimpijske igre.

Upitana o kontroverzi oko visokih cijena ulaznica ona je rekla da se radi o "najvećem sportskom događaju na planeti“ koji se održava samo "jednom u četiri godine".

"Najviše ulaznica je prodato po cijeni od 24 eura, oko polaa po cijeni ispod 50 eura i samo 10 odsto za više od 200 eura. To su uobičajene cijene za Olimpijske igre", istakla je.

Udea Kastera je rekla i da će se tokom Ceremonije svečanog otvaranja, koje će se održati uz obale rijeke Sene, na tribinama na dokovima naći 100.000 ljudi sa plaćenim kartama, dok će spektakl ukupno pratiti nekoliko stotina hiljada ljudi.

Olimpijske igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta 2024.

Bonus video: