MOK naljutio Kijev: Ukrajina zabranila svojim ekipama učešće u takmičenjima sa Rusijom i Bjelorusijom

MOK je prošlog mjeseca izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da se sportistima iz Rusije i Bjelorusije dozvoli da se vrate takmičenjima, a o uslovima će odlučivati same federacije

7432 pregleda 7 komentar(a)
Ukrajinske i češke teniserke tokom nedavnih kvalifikacija za FED kup, Foto: Reuters
Ukrajinske i češke teniserke tokom nedavnih kvalifikacija za FED kup, Foto: Reuters

Ukrajina je zabranila danas svojim ekipama da učestvuju u takmičenjima u svim sportovima u kojima se takmiče Rusija i Bjelorusija.

Odluka Ministarstva sporta, koju su kritikovali pojedini ukrajinski sportisti, uslijedila je nakon što je Međunarodni olimpijski komitet naljutio Kijev, tako što je otvorio put sportistima iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče kao neutralni uprkos ratu u Ukrajini, prenio je Skaj.

Ukrajinsko ministastvo sporta zabranilo je svojim sportskim ekipama da učestvuju u svim takmičenjima - olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim, ako u njima učestvuju Rusija i Bjelorusija.

MOK je prošlog mjeseca izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da se sportistima iz Rusije i Bjelorusije dozvoli da se vrate takmičenjima, a o uslovima će odlučivati same federacije.

Vlade Ukrajine, Poljske i Češke, kao i mnogih drugih zemalja, navele su da sportistima iz Rusije i Bjelorusije nije mjesto u sportu, a njih je zbog toga kritikovao predsjednik MOK Tomas Bah.

"Žalosno je vidjeti da neke vlade ne žele da poštuju većinu u okviru olimpijskog pokreta i sve zainteresovane strane, ni autonomiju sporta. Za žaljenje je što se ove vlade ne bave pitanjem dvostrukih standarda. Nismo vidjeli nijedan komentar o njihovom stavu o učešću sportista iz zemalja 70 ratova i oružanih sukoba koji se odvijaju širom svijeta", rekao je Bah.

Bonus video: