Ding! Povratak Kineza u meč

U Astani je danas slobodan dan, a meč za titulu prvaka svijeta u šahu nastavlja sjutra. U petoj partiji bijeli će biti Nepo, a očekuje se uzbudljiva borba

4010 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Stev Bonhage/FIDE
Foto: Stev Bonhage/FIDE

Dva - dva u Astani!

Nakon poraza i prije svega razočaravajuće igre u drugoj partiji, Ding Liren je iskoristio slobodan dan na najbolji način da uzvrati i poravna rezultat u meču za titulu svjetskog prvaka u šahu.

Kinez je u trećoj partiji crnim figurama uspio da neutrališe prednost početnog poteza protivnika, a onda čak i bude taj koji se „pita“ u partiji. Ipak, Jan Nepomnjašij je održao smirenost i preciznom igrom odveo partiju u mirnije vode.

Remi. Rezultat koji ne mijenja situaciju u cijelom meču, ali važan psihološki trenutak za Dinga, koji je partijom uspio da povrati ozbiljno poljuljano samopouzdanje i tako se vrati u meč.

U četvrtoj partiji viđena je engleska odbrana, koja je jedno od glavnih oružja Kineza i razlikuje se od druge partije, gdje se Ding otvorio prvim potezom d4.

Ding je partiju usmjerio na svoju vodenicu i strpljivom igrom povećavao svoju prednost. Prvi ključni momenat desio se u 14. potezu, kada je Nepo odigrao skakač a5, dozvolivši pozicionu žrtvu pješaka, koja je rezultirala zauzimanjem centra i preuzimanjem inicijative od strane Dinga.

Šah
foto: Chess24.com

Čini se da je Nepo htio da zakomplikuje inače mirnu poziciju, nadajući se grešci protivnika. To mu se itekako obilo o glavu, jer se našao u pasivnoj poziciji u kojoj je morao preciznim potezima da se održava na površini. U jako kompleksnoj središnjici vodila se polemika oko pravog trenutka za promjenu lovaca, gdje se Ding za nijansu bolje snašao.

Ipak, odlučujući momenat se desio u 28. potezu, kada je Nepo brzopleto skočio konjem na d4, omogućivši Dingu žrtvu kvaliteta (topa za konja), koja mu je dala odlučujuću prednost u partiji. Iako je u pripremi tog poteza vidio da je žrtva kvaliteta moguća, Nepo ju je u brzini potcijenio. Umjesto toga, potez pješakom na g5 je održavao određenu dozu balansa u poziciji, gdje je pitanje da li bi bijeli mogao da probije uz preciznu igru crnog.

Šah
foto: Chess24.com

Nakon toga, Ding je hirurškom preciznošću realizovao prednost, ne dozvolivši protivniku nikakvu nadu za povratkom u partiju. Učinio je to na radost neutralne javnosti, koja želi da gleda borben meč u kome oba takmaca pokazuju najbolje što imaju i vode meč pun uzbuđenja do samog kraja.

U Astani je danas slobodan dan, a meč se nastavlja sjutra. U petoj partiji bijeli će biti Nepo, a očekuje se uzbudljiva borba.

Bonus video: