Odbijena žalba Ferarija, Sains ostaje kažnjen

Sezona u Formuli 1 nastavlja se 30. aprila trkom za Veliku nagradu Azerbejdžana

1788 pregleda 0 komentar(a)
Karlos Sains, Foto: Reuters
Karlos Sains, Foto: Reuters

Međunarodna automobilska federacija (FIA) odbila je danas žalbu Ferarija na kaznu vozača Karlosa Sainsa, poslije koje je izgubio četvrto mjesto u trci Formule 1 za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Sains je u trci 2. aprila u Australiji dobio kaznu od pet sekundi pošto je poslije ponovljenog starta u pretposljednjem krugu udario u Aston Martin koji je vozio Fernando Alonso.

Trka je završena iza bezbednosnog vozila, pa je Sains posle kazne od pet sekundi sa četvrtog pao na posljednje 12. mjesto i nije osvojio nijedan bod.

Ferarijev zahtjev za preispitivanje odluke saslušan je na virtuelnoj raspravi, ali je odbijen jer ekipa "nije pružila značajan i relevantan novi element koji nije bio dostupan u vrijeme donošenja odluke u Australiji".

Ferari je predstavio telemetriju iz Sainsovog bolida, izjavu španskog vozača i izjave drugih vozača, kako bi argumentovao da je Sainsovo vozilo slabo prijanjalo na hladnim gumama dok mu je sunce išlo u oči i da nije mogao da uspori dovoljno da bi izbjegao Alonsa.

"Uslovi na stazi i gumama su nešto o čemu je svaki takmičar morao da vodi računa i da se tome prilagodi. Pokušavajući kasno da zakoči dok se trkao (sa Pjerom Gaslijem), Sains je prihvatio rizik da će kao vozač izgubiti kontrolu nad svojim automobilom. U ovom slučaju taj rizik imao je za posljedicu sudar koji je Sains izazvao, za koji slijedi kazna", navodi se u saopštenju FIA.

Sezona u Formuli 1 nastavlja se 30. aprila trkom za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Bonus video: