Njemačka osnovala komisiju za razmatranje događaja oko napada na OI u Minhenu 1972.

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer se u septembru izvinio za višestruke neuspjehe svoje zemlje prije, za vrijeme i poslije napad

3660 pregleda 1 komentar(a)
Olimpijski stadion i Olimpijski park u Minhenu, Foto: Shutterstock
Olimpijski stadion i Olimpijski park u Minhenu, Foto: Shutterstock

Njemačka vlada saopštila je danas da je osnovala međunarodnu komisiju stručnjaka za razmatranje događaja oko napada na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Osnivanje komisije je dio dogovora koji je prošle godine postignut sa rođacima 11 članova izraelskog olimpijskog tima koje su ubili palestinske organizacije "Crni septembar" .

Ministarstvo unutrašnjih poslova imenovalo je osmočlanu komisiju istoričara, od kojih su većina sa sjedištem u Izraelu ili Njemačkoj.

Komisija će "rigorozno ispitati period prije i poslije napada", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Fezer.

"Za mene je posebno važno da se njihov rad temeljno bavi i tretmanom članova porodice poslije napada", navela je ona.

Tragedija se dogodila 5. septembra 1972. godine kada je osam naoružanih pripadnika palestinske ekstremističke organizacije "Crni septembar" upalo u zgradu u kojoj se nalazio izraelski olimpijski tim u Olimpijskom selu. Oni su ubili dvije osobe i devet zadržali kao taoce.

Za njihovo oslobađanje otmičari su tražili puštanje više od 200 Palestinaca iz izraelskih zatvora i dvoje njemačkih ljevičara ekstremista iz zatvora u Zapadnoj Njemačkoj.

Otmičari su zahtijevali avion i bezbjedan put u Kairo. Poslije čitavog dana napetih pregovora napadačima je sa taocima dozvoljeno da sa dva helikoptera odu na aerodrom.

Snajperisti na aerodromu su otvorili vatru, a napadači bacili granatu na helikopter sa taocima koji je eksplodirao i ubili taoce u drugom helikopteru. Svi taoci su ubijeni, kao i pet napadača i jedan policajac.

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer se u septembru izvinio za višestruke neuspjehe svoje zemlje prije, za vrijeme i poslije napada, dok je zajedno sa izraelskim kolegom i rođacima ubijenih prisustvovao obilježavanju 50. godišnjice napada.

Nekoliko dana prije 50. godišnjice, postignut je dogovor o odšteti od 28 miliona eura za porodice ubijenih.

U današnjem saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke navodi se da će rad i nalazi istraživačkog projekta biti "transparentno dokumentovani za javnost" i da će u rad komisije biti uključeni drugi stručnjaci sa "dodatnom ekspertizom o različitim temama".

Prvi sastanak o projektu planiran je oko 51. godišnjice, kasnije ove godine, ali nije precizirano kada se očekuje "sveobuhvatni naučni izvještaj".

Bonus video: