Obračun u Gradu grijeha - Dejvis i Garsija spremni za rat

Noć između subote i nedjelje donijeće dugoočekivani obračun u lakoj kategoriji između Džervontea Dejvisa i Rajana Garsije

7138 pregleda 41 reakcija 8 komentar(a)
Džervonte Dejvis i Rajan Garsija poziraju tokom jučerašnje pres konferencije, Foto: Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP
Džervonte Dejvis i Rajan Garsija poziraju tokom jučerašnje pres konferencije, Foto: Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP

Boks je posljednjih godina dosta izgubio na popularnosti zbog činjenice da najbolji borci konstantno izbjegavaju jedan drugog, ne želeći da rizikuju poraz i opadanje njihove “zvijezde”.

Kanelo Alvares je borbe sa Genadijem Golovkinom imao tek nakon što je Kazahstanac napunio 35 godina, a sličnu stvar je Flojd Mejveder uradio sa Manijem Pakjaom.

Tajson Fjuri i Diontej Vajlder su prvi pokrenuli “talas” vraćanja starom načinu, bez odugovlačenja pregovora i traženja izgovora, tim putem nastavljaju Džervonte Dejvis i Rajan Garsija.

Okršaj između dva borca koji su posljednjih godina harali lakom divizijom je tema razgovora već nekoliko godina, a dva rivala su spremna da u nedjelju ujutru stave sve na crtu. Dejvis, 28-godišnjak iz Baltimora, ima savršen rekord od 28 pobjeda (26 nokauta), bez poraza.

Visok svega 166 centimetara, poznat je po svojoj razornoj desnoj ruci i preciznom aperkatu. Svjetsku slavu je stekao je pobjedom nad Leom Santa Krusom u oktobru 2020. godine, kada je upravo aperkatom poslao meksičkog šampiona kroz konopce.

Garsija je odrastao u Kaliforniji, gdje je imao preko 200 amaterskih borbi, prije nego što je postao profesionalac. Amerikanac meksičkog porijekla, takođe, ima besprekoran rekord 23-0 (19 nokauta), a stekao je veliku popularnost na društvenim mrežama postavljajući video snimke svojih intenzivnih treninga.

Krasi ga nevjerovatna brzina udarca, a njegov lijevi korše mu je zadužio nadimak “Fleš” (po crtanom superjunaku čija je moć nadljudska brzina).

Pobjednik ovog meča će vrlo vjerovatno biti protivnik boljem iz duela Devina Hejnija (koji drži sve relevantne titule u lakoj diviziji) i ukrajinskog superstara, Vasilija Lomačenka, koji će se održati 20. maja.

- Mogu da vidim kako ga obaram lijevim krošeom, uspavaću ga - laku noć. Biće to jedan od najbrutalnijih nokauta posljednjih godina. Cijela arena će se utišati i svi ćemo morati da se spustimo na koljena da bi se pomolili za njega - odlučan je bio Garsija na jučerašnjoj pres konferenciji.

- Sve o čemu priča je taj jedan udarac. I meni je potreban samo jedan. Kada ja “taknem” vilicu - kažem vam, to će biti njegov kraj. Polomiću ti vilicu, obećavam ti. Nemoj da dovodiš majku i kćerku na borbu - nije se libio da uzvrati momak iz Baltimora.

Dejvis je favorit pred borbu, jer stručnjaci smatraju da Garsija neće moći da izdrži moć Tenkovih (Džervontin nadimak) udaraca. Ipak, istorija pokazuje da je Džervonti lijevi kroše zadavao probleme kroz karijeru, što je Garsijino najjače oružje.

Kakav god bude bio tok meča, spektakl u Las Vegasu je zagarantovan, a situacija u lakoj kategoriji je takva da će narednih godina ova divizija “izroditi” legendarne borbe i nezaboravne momente.

Program u Las Vegasu počinje u dva sata nakon ponoći po našem vremenu, a biće održane tri uvodne borbe, između ostalih i meč za WBA titulu u supersrednjoj kategoriji Dejvid Morel - Jamaguči Falkao.

Bonus video: