Garsija nije mogao da se nosi sa Džervontinom snagom, Dejvis je budućnost boksa!

Borac iz Baltimora je u sedmoj rundi udarcem u jetru zaustavio Garsiju

19129 pregleda 21 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP
Foto: Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP

Las Vegas je bio poprište mnogih legendarnih borbi, a rano jutros smo imali priliku da gledamo još jednu.

Džervonte Dejvis, momak koji je odrastao u zapadnom Baltimoru, jednom od najopasnijih krajeva u SAD-u, čija je surova realnost savršeno ekranizovana u seriji "Žica" (The Wire), novo je lice boksa.

On je u sedmoj rundi nokautirao Rajana Garsiju i nanio mu prvi poraz u karijeri. Uprkos tome, 24-godišnjak iz Kalifornije može da napusti ring podignute glave, znajući da je uradio sve da bi do ove "super-borbe" došlo.

Garsija, znatno viši i duži borac, prihvatio je klauzulu u ugovoru po kojoj na jutro borbe nije smio da ima više od 145 funti (65,7 kg) nakon što je zvaničnom mjerenju imao 135,5 (61,4 kg).

Dejvis je očigledno dosta naučio od svog mentora, Flojda Mejdvedera, u traženju svake moguće prednosti pred meč.

Nakon uvodnih šetnji i predstavljanja, prva runda nije donijela puno uzbuđenja. Garsija je zauzeo centar ringa, a prva tri minuta su protekla u uspostavljanju distance i odmjeravanju snaga.

Amerikanac meskičkog porijekla je u drugu rundu ušao mnogo agresivnije, pa je sa nekoliko kombinacija natjerao Dejvisa da klinčuje, nakon čega je sudija morao da ih razdvaja.

Džervonte je dozvolio Garsiji da nastavi sa napadima, a onda mu postavio zamku. Pri jednoj razmjeni, Dejvis je odlično eskivirao Rajanov ubitačni lijevi kroše, a zatim je sijevnula njegova lijeva ruka iz kontra-garda, kojom je poslao 24-godišnjaka na pod.

Posle nokdauna, Garsija je bio mnogo oprezniji i nije više ulazio u duže kombinacije.

Iako se brzo oporavio od udarca, čini se da je njegovo samopozdanje bilo poljuljano.

Dejvis je od treće runde preuzima inicijativu i udarcima u tijelo počinje da otvara Garsijin visoki gard, a nekoliko "ljevica" je primoralo "Kralja" na povlačenje.

Ipak, u petoj rundi, bokser iz Kalifornije je počeo da koristi desnu ruku, a sa nekoliko dobro tajmiranih aperkata i krošea je pogodio Dejvisa.

U naredna tri minuta, Rajan je nastavio sa dobrim tempom, ali mu je sedma runda bila kobna.

Dejvis je opet namamio Garsiju, a potom je lijevim krošeom bio precizan u jetru, što je bio početak kraja.

Zakoračio je nazad, napravio bolnu grimasu i pao na koljeno. Nije uspio da se u roku od deset sekundi vrati na noge, pa je slavlje Dejvisa i njegovih simpatizera moglo da počne.

Zanimljivo, Rajan je stradao od svog oružja, jer je baš ovim udarcem savladao Luka Kembela, bivšeg britanskog šampiona.

"Ja sam sada lice boksa", bio je uzbuđen nakon trijumfa Dejvis. "Vidio sam njegov izraz lica nakon udarca, dobro sam ga pogodio. Mislio sam da će ustati, pogledao sam ga i rekao mu "Ustani", on je samo odmahnuo glavom" kazao je 28-godišnjak.

"Čestitke Džervonti, bio je bolji borac večeras. Bila mi je čast da dijelim ring sa njim. Znam da smo prije borbe imali verbalnih sukoba, ali to je šou-biznis. Na kraju dana, poštujemo jedan drugog" skroman je bio Garsija.

Na pitanje o nokautu je odgovorio: "Nisam mogao da dišem. Nemam izgovora, odlično je pronašao taj udarac" završio je Rajan.

Džervonti sada gotovo sigurno predstoji borba sa pobjednikom iz duela Hejni-Lomačenko, a ko god bude izašao kao bolji, imaće težak zadatak pred sobom, a sve relevante titule u lakoj kategoriji će biti na liniji.

U uvodnim mečevima, Elajža Garsija je jednoglasnom odlukom sudija porazio Kevina Salgada, Bektemir Melikuzijev je bio dominantan protiv Gabrijela Rosada (99-91, 99-91, 99-91), dok je Dejvid Morel brutalno nokautirao Jamgaučija Falkaa u prvoj rundi, čime je odbranio WBO pojas u supersrednjoj diviziji.

Bonus video: