Veliki Mo Farah nakon posljednjeg maratona: Nedostajaće mi ovaj osjećaj, u septembru kraj karijere

"Moja karijera je zaista bila nevjerovatna, moja žena i djeca su bili uz mene tokom ovog putovanja i želim da im posvetim naredno vrijeme", rekao je najbolji dugoprugaš svih vremena

4059 pregleda 0 komentar(a)
Farah na Londonskom maratonu, Foto: Reuters
Farah na Londonskom maratonu, Foto: Reuters

Deset zlatnih medalja (četiri olimpijske i šest svjetskih) zasjale su tokom karijere sa njegovih grudi, najveći je dugoprugaš kojeg je atletika dala, a njegova velika karijera i zvanično se bliži kraju.

Mohamed Mo Farah u nedjelju je u 40. godini istrčao posljednji maraton, u svom Londonu bio je deveti, a onda je najavio i da će se u septembru posljednji put takmičiti - na polumaratonu "Great North Run" koji se održava u blizini Njukasla.

"Dio mene je želio da plačem - nedostajaće mi ovaj osjećaj, danas sam veoma emotivan", rekao je Farah za BBC nakon Londonskog maratona. "Great Run na sjeveru zemlje će biti moja posljednja trka - biće to moje zbogom".

Britanska legenda rođena u Somaliji dominirala je na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu i četiri godine kasnije u Rio de Žaneiru kada je "zagrizla" zlato na 5.000 i 10.000 metara. Uz to, Farah je po tri puta bio svjetski prvak na istim dionicama - na 5.000 u Daeguu 2011, Moskvi 2013. i Pekingu 2015, a na 10.000 u Moskvi, Pekingu i Londonu 2017.

"Moja karijera je zaista bila nevjerovatna, moja žena i djeca su bili uz mene tokom ovog putovanja i želim da im posvetim naredno vrijeme", dodao je Farah.

"Great North Run" Farah je kroz karijeru osvajao šest puta.

Inače, na ovogodišnjem Londonskom maratonu trijumfovao je Kenijac Kelvin Kiptum i to drugim najbržim vremenom u istoriji - dva sata, minut i 25 sekundi.

Bonus video: