Niste imali pojma da je Crnogorac dobio Jana Nepomnjašćija

Crnogorski intermajstor Zdravko Vuković na “Bled openu 2003” slavio protiv Jana Nepomnjašćija, koji igra za titulu prvaka svijeta u Astani. Gari Kasparov tu partiju proglasio najboljom u svijetu u julu 2003. godine

31826 pregleda 13 komentar(a)
Zdravko Vuković (desno) sa predsjednikom ŠSCG Jovanom Milovićem, Foto: ŠSCG
Zdravko Vuković (desno) sa predsjednikom ŠSCG Jovanom Milovićem, Foto: ŠSCG

Odustajanjem od odbrane šahovske krune Norvežanina Magnusa Karlsena očekivao se pad interesovanja u meču za titulu prvaka svijeta u Astani, između zvaničnog pretendenta Rusa Jana Nepomnjašćija i drugorangiranog na izbornom turniru Kineza Ding Lirena. Ipak, nesvakidašnje je uzbudljivo, oba pretendenta igraju agresivno bijelim, ali se loše brane crnim figurama. Deseta partija je trajala šest sati i bila očekivani obračun u klasičnom šahu.

Meč se prati i u Crnoj Gori, a najstariji crnogorski velemajstor Božidar-Bonja Ivanović je čak otkrio i nesvakidašnji podatak.

- Rijetko se dešava da šahista pobijedi nekog protivnika za kojeg će se mnogo kasnije saznati da se u njemu tada krio budući kandidat za prvaka svijeta. Takav je upravo bio slučaj u susretu Zdravka Vukovića i Nepomnjašćija na turniru “Bled open” 2003. godine. Crnogorski internacionalac i jedan od naših najtalentovanijih šahista Zdravko Vuković odigrao je partiju u sjajnom napadačkom stilu protiv tadašnjeg mlađanog prvaka svijeta (uzrast do 12 godina) za 2002. godinu. Ta partija se našla na sajtu legendarnog šampiona Garija Kasparova uz najviše ocjene - napisao je Bonja na svom Fejsbuk profilu i analizirao partiju u kojoj je crnogorski šahista imao bijele figure.

- U oštrom duelu crni je vodio tešku odbranu, ali je njegov put do remija bio otežan neobičnim manevrima bijelih topova i kombinovanim akcijama skakača i slobodnih pješaka. Uz nekoliko sjajnih partija, među kojima je i ova, Zdravko je zablistao na našem šahovskom nebu i povukao se iz takmičarske arene - objasnio je Ivanović.

Ni crnogorski intermajstor Vukovć ne krije da se sjeća partije sa Nepomnjašćim, koji je tri dana pred meč napunio 13 godina.

- Nevjerovatan talenat, tada smo bili izjednačeni u rejtingu, ali je on potom očekivano uzletio. U mlađim uzrastima bio je ispred Karlsena, a nedostaje mu stabilnosti iako smatram da o šahu ne zna niko više od njega. Vidjelo se tada da će dostići visine, imao je sjajne trenere i na Bledu je pored njega bio Sergej Janovski, ali i ruska škola, tradicija koja zna da prepozna talenat. A ja sam na Bledu zaista odigrao odličan turnir, mislim da sam bio drugi u poretku Bled opena. I naravno da sada u Astani navijam za Jana, jer mogao bih da kažem da sam pobijedio svjetskog prvaka - našalio se 63-godišnji Vuković.

U Astani nakon 10 partija Jan je vodio sa 5,5:4,5.

- Psihološka nestabilnost odlikuje oba kandidata, a oni ne znaju manje šah od Karlsena, ali su nestabilni za razliku od Norvežanina koji ima taj karakter. Nevjerovatnu stabilnost koja ga svrstava u najbolje ikada. To je odlučilo njegovu prethodnu odbranu titule, jer Jan je ispustio pobjedu, mislim u šestoj partiji, i igra mu se raspala - prisjeća se Vuković.

Nakon naslova prvaka Crne Gore u svim uzrastima, jednog velemajstorskog bala, Vuković je povremeno radio kao trener, a posljednji angažman bila je prijateljska pomoć Predragu Nikaču, sa kojim je kao sekundant osvojio prije četiri godine u Kaljariju naslov svjetskog prvaka za slabovide.

- Nikač je odličan šahista i osoba. Samo privremeno bih trenirao, naše velemajstore Blaža Kalezića, Nikolu Đukića, ali sam i na Siciliji radio kao trener i imao uspjeha. Zato sam odmah tokom meča sa Nepomnjašćim znao da će da bude jedan od najboljih, zaista nevjerovatan talenat - zaključio je Vuković.

“Podgorička varijanta” kao šahovsko nasljeđe

Iako je u šahovskoj sekciji u Danilovgradu primijećen njegov talenat, Zdravko Vuković se zaustavio na jednom balu za velemajstora, državnim titulama, ali i najljepšim uspomenama.

- Pa pobjede nad Levonom Aronjanom, ili najboljim šahistom Jugoslavije Svetozarom Gligorićem, Sokolovim i brojnim drugim asovima jesu lijepa sjećanja. Imao sam uzlete, ali ne i kontinuitet i u stvari nisam želio odricanja profesionalnog igranja, jer uživam u selu i planinarenju. Podatak da je čak Kasparov uputio incijativu da se “Podgoričkom varijantom” nazove jedan moj način igre, kojim je pobijedio Ananda u meču za titulu znači i da sam ostavio trag u “drevnoj igri” - kaže Vuković.

On se povukao od aktivnog igranja još 2001. godine, ali...

- Bled je bio jedan od rijetkih izuzetaka. Pijavio sam se na turnir iz želje da opet budem u mjestu gimnazijske ekskurzije. Možda još nekoliko turnira gdje bi me privukao ambijent, priroda. Sada više ne igram klasični šah, samo brzi na internetu - rekao je Vuković.

Bonus video: