U Astani egal, Rus ispustio pobjedu greškom u 26. potezu

Kinez Ding Liren je slavio bijelim figurama i izjednačio se u skoru Rusom Janom Nepomnjašnjim na 6:6, u meču za titulu šahovskog prvaka

6193 pregleda 3 komentar(a)
KInez objeručke prihvatio poklon u 12. partiji, Foto: Chess.com / Maria Emelianova
KInez objeručke prihvatio poklon u 12. partiji, Foto: Chess.com / Maria Emelianova

Prednost Rusa Jana Nepomnjašnjeg u Astani u meču za titulu prvaka svijeta u šahu istopila se nakon 12. pratije. Kinez Ding Liren je slavio bijelim figurama i izjednačio u skoru na 6:6.

Sjutra, u 13. partiji Rus će imati bijele figure, a nakon slobodnog dana, 29. aprila će Liren imati prednsot početnog poteza. Ako ne bude pobjednika, 30. će se igrati rapid.

- Ipak je riječ o šahu, a ne o nervima. Moja je pozicija u nekom trenutku izgledala dobitno. Ali i ako dobijaš, moraš biti precizan do kraja. I očito danas nisam bio dovoljno precizan. Gubitak navodno osvojene pozicije nije najbolji posao. Postojala je varijanta s pojednostavljenjem pozicije, ali sam iz nekog razloga odlučio forsirati nastavak komplikovanjem situacije na tabli. Partija je bila "haos", u pravom smislu te rijeći ali sam mislio da je sve u redu. Događa se - obajsnio je poraz prvi pretendent.

Liren je u meč zatitulu upao ka "laki luzer", odustajanjem šampiona, Norvežanian Magnusa Karlsena a nakon što je prvi Kinez u meču za titulu, ima šansu i za naslov najboljeg šahiste.

“Slažem se da je kvalitet igre bio nizak. Bilo je mnogo grešaka. Međutim, ne mogu reći da sam bio jako nervozan. Zapravo, uopšte nisam bio nervozan... Trebalo je da se podsjećam da je partija za mene presudna, ali nisam to osjećao - kazao je Liren i dodao:

"Uspio sam fokusirati se na šah, ali ipak je bilo puno grešaka. Mislio sam da je moj položaj bolji od početka. Ali nakon što je moj protivnik napravio niz dobrih poteza, osjetio sam da se situacija promijenila. Bio sam blizu porazu, pa sam pokušao taktički zakomplikovati. Nakon 26. poteza nije mi jasno zašto Jan damu nije pomjerio na f3, to bi značilo kraj. Pružio mi je šansu i nakon 30. poteza sam bio u boljoj poziciji - objasnio je Liren.

Bonus video: