Neriješeno pred odlučujuću partiju meča za šahovsku krunu, Kinezu prednost početnog poteza

Rezultat u meču za šahovskog prvaka svijeta u Astani je 6,5:6,5, sjutra slobodan dan a u subotu Kinez Ding Liren igra bijelim protiv Rusa Jana Nepomnjašnjeg

1963 pregleda 0 komentar(a)
Liren će imati prednost u posljednjoj partiji u subotu, Foto: REUTERS
Liren će imati prednost u posljednjoj partiji u subotu, Foto: REUTERS

Nakon ispuštene prilike i poraza u 12. partiji, Rus Jan Nepomnjašnji u Astani u meču za šahovskog prvaka svijeta nije uspio više od remija bijelim figurama protiv Kineza Ding Lirena.

Nakon remija, ali i slobodnog dana sjutra, Liren će u posljednjoj 14. partiji imati bijele figure i prednost. Rezultat je izjenačen 6,5:6,5, a ukoliko i posljednja partija klasičnog šaha bude okončana remijem, 30.prila igraće se rapid

"Mislim da je pozicija bila neriješena i nisam mogao odigrati bolje ni da je partija bila na samo početku meča u Astani", kazao je kineski velemajstor.

Oba kandidata za naslov svjetskog prvaka su tokom meča bili neuporedivo bolji u igri bijelim figurama, ali...

“Juče je postojao osjećaj da nešto nije u redu. Danas se nisam tako osjećao.U otvaranju sam igrao pogrešno, crni je lako izjednačio poziciju. Zatim je uslijedila ne baš ugodna pozicija, a nakon topa E5 uspio sam uzvratiti. Moguće da je bilo prilika u završnici, ali nisam ih mogao pronaći. Nisam vidio da je moj položaj bolji jer protivnik je uvijek nalazio odgovore na moje odluke,” rekao je Nepomnjašnji.

Bonus video: