Dodatni kriterijumi krunisaće novog šahovskog kralja

Naslov svjetskog prvaka u šahu u Astani (11 h) će odlučiti današnji taj-brek, pošto je rezultat nakon 14. partije klasičnog šaha između Rusa Jana Nepomnjašćnjeg i Kineza Dinga Lirena izjednačen - 7:7

3809 pregleda 0 komentar(a)
LIren bijelim startuje u svojoj omiljenoj igri - rapidu, Foto: REUTERS
LIren bijelim startuje u svojoj omiljenoj igri - rapidu, Foto: REUTERS

Naslov svjetskog prvaka u šahu u Astani će odlučiti današnji taj-brek, pošto je rezultat nakon 14. partije klasičnog šaha između Rusa Jana Nepomnjašćnjeg i Kineza Dinga Lirena izjednačen - 7:7. Juče je odigrana posljednja partija klasičnog šaha, a nakon šest i po sati borbe u kojoj je Kinez imao bijele figure nije bilo pobjednika i velemajstori su saglasili remi nakon 90. poteza.

To je najduža partija u meču u Astani, ali rekord ​​u partijama svjetskih prvenstava pripada Nepomnjašćiju i Magnusu Karlsenu. 2021. Norvežanin je pobijedio nakon 136. poteza.

Danas će šampiona odrediti - dodatni kriterijumi!

- Mislio sam da na ovoj poziciji sa bijelim figurama imam više tempa. Mislio sam da imam neke šanse za napad. Bio sam vrlo optimističan u vezi s Ng5 i čak sam bio uzbuđen što ga igram. Ali, onda sam odjednom morao preći u odbranu. Mislim da je to bila prekretnica u igri - kazao je Liren, nakon posljednje klasične partije.

A u njoj je bio bliže porazu, jer je Rus sjajno odigrao u kontri, a Kineza je neuspjeha spasila neočekivana i hrabra žrtva pješaka. Nijedan šahista tokom 14 partija nije uspio do pobjede crnim figurama, najbliži je bio Nepomnjašnjij u 12. partiji, kada je greškom u 26. potezu izgubio dobijenu poziciju i potom je poražen.

Danas u 11 sati počinje taj-brek - četiri partije s kontrolom vremena 25 minuta, plus 10 sekundi po potezu. Ako rezultat ostane izjednačen, igraju se dvije partije s kontrolom pet minuta, plus tri sekunde po potezu, potom još dvije partije po potrebi, zatim tri, plus dvije blic partije do prve pobjede.

Žrijebom u Astani u prvoj partiji rapida bijele će figure imati Liren. On ima bolji rejting od konkurenta u rapidu, i ispred njega je na svijetu samo Norvežanin Karlsen, koji je odustao od odbrane titule zbog nedostatka motiva. Tako je Liren i došao u priliku da se bori za šahovsku krunu, jer je bio drugoplasirani na turniru pretendenata na kojem je drugi put zaredom slavio Nepomnjašćnji.

- Imao sam šanse, ali nisam najbolje koristio vrijeme. brzopleto sam ispustio pobjedu tokom 14 partija klasičnog šaha - kazao je Nepo.

Prvom Kinezu u istoriji meča za titulu slijedi i odlična zarada, pobjednik dobija 55 odsto od nagradnog fonda dva miliona dolara, poraženi 45 odsto. Ili u brojkama 1,1 milion pobjedniku, a 900 hiljada poraženom.

Da je pobjednik riješen u 14 partija, dobio bi 60 odsto od budžeta - 1,2 miliona.

Bonus video: