Italija u rozom: Od Jadrana, preko vrhova Švajcarske i hodočašća do Rima

Biciklistička groznica: Danas počinje Điro d’Italija, 106. izdanje - najavljuje se velika borba između slovenačke legende Primoža Rogliča (Jumbo Visma) i Belgijanca Remka Evenepula (Soudal Kvik Step)

7859 pregleda 0 komentar(a)
Vrijeme je za prvu od tri najveće biciklističke trke na planeti: Cilj se ove godine u Rimu, Foto: Shutterstock
Vrijeme je za prvu od tri najveće biciklističke trke na planeti: Cilj se ove godine u Rimu, Foto: Shutterstock

Bilo da prolaze pored italijanskih obala, kroz čarobnu prirodu poput one u Toskani ili da se bore sa vrhovima Dolomita i osmatraju istoriju drevnih gradova, “gladijatori” na biciklima svakog maja sanjaju samo jedno - majicu roze boje.

Italiju ponovo trese biciklistička groznica - kucnuo je čas za još jedno izdanje Đira d’ Italija, njegovu 106. priču, koja će krenuti danas sa Jadrana, a završiće se 28. maja na Carskim forumima u Rimu.

Tačno 176 vozača iz 22 tima voziće narednih dana 21 etapu ili 3.489 kilometara, ali među njima neće biti prošlogodišnjeg šampiona Džaja Hindlija, koji je odlučio da se ove godine posveti Tur de Fransu.

Roglič, Evenepul ili neko treći

Prema Eurosportu, koji svake godine prenosi ovaj veliki događaj, bitka za krunu ovog puta vodiće se između bivšeg i aktuelnog osvajača Vuelte, slovenačke legende Primoža Rogliča (Jumbo Visma) i Belgijanca Remka Evenepula (Soudal Kvik Step).

”Kompletne pripreme smo radili tako da budemo pravi u posljednjoj sedmici Đira”, rekao je Roglič i tako najavio pakao koji se očekuje u finišu Trke oko Italije.

Inače, Điro je poznat po ekstremno teškim etapama u Alpima tokom posljednjih dana, a kako mnogi najavljuju ove godine će biti još teže.

Osim pomenute dvojice među onima kojima se daju šanse da na kraju obuku rozu majicu su i Žaoa Almeida (Tim Emirejts), Gerajnt Tomas i Teo Gejgan Hart (obojica iz Ineosa).

Ne propustite: Sen Bernar 2.469, pakleno hodočašće

Svaka etapa nosi nešto svoje, ali one koji ne bi smjele da se propuste ove godine su svaka od 13. do 20, među kojima su četiri označene težinom od pet zvjezdica.

Među kraljevskim etapama se nalazi i ona (13) koja donosi putovanje u Švajcarsku preko velikog prevoja Sen Bernar, gdje će biciklisti preći i najvišu tačku Đira na 2.469 metara nadmorske visine.

Svakako prije ovih uspona ne treba zaboraviti ni prvu planinsku etapu (sedmu) koja će voziti dugih 218 kilometara od grada Kapua do planinskog masiva Gran Saso d’Italija.

Od poznatijih gradova Italije, osim u Rimu, Điro će imati cilj i u Salernu, Napulju, Ćezeni i Bergamu.

Ipak, posebna atrakcija i kako mnogi već najvljuju najluđa etapa biće 20, ona na kojoj će se vjerovatno sve “lomiti”.

Iako će biti duga svega 18,6 kilometara, već izmorene takmičare čeka pakao u najtežem planinskom hronometru u istoriji Gran tura. Njegov cilj biće na granici Italije i Slovenije na Monte Lusariju - ili kako ga Slovenci zovu Svete Višarje, mjesto poznato po hodočašću. Uski put do crkve ima takav uspon da je teško hodati do nje, pa je lako shvatiti koliko će teško biti biciklistima.

Posljednja etapa, uglavnom simbolična i ona koja pozdravlja novog šampiona, nakon pet godina vraća se u glavni grad Rim.

Bonus video: