Red Bul ne daje krila jednom, oba pilota kidaju za isti zalogaj

Otac meksičkog vozača u Red Bulu otkrio je da u najboljem timu Formule 1 nema povlastica, i da se prvak, Holanđanin Maks Ferstapen, mora boriti kao tigar protiv kolege Serhia Peresa

2566 pregleda 0 komentar(a)
Prvi i prvi od gubitnika moto je pilota Red Bula, Foto: REUTERS
Prvi i prvi od gubitnika moto je pilota Red Bula, Foto: REUTERS

Red Bul dominira Formulom 1, samo...Dvostruki uzastopni prvak, Holanđanin Maks Ferstapen je za razliku od prethodne dominantne sezone, na "mukama" kako pobijediti klupskog druga, Meksikanca Serhia Peresa.

U Red Bulu ne postoji sistem "srebrnih strijela" kada su se kolege po zahtjevima komande sklanjali Luisu Hamiltonu na putu pobjedi.

“Sjetite se kada su Ajrton Sena i Alen Prost bili u Meklarenu. E, istu epohu danas gledamo, ali u Red Bulu. Dva tigra u jednom kavezu bore se za svaki zalogaj. Oni misle isto, jedu isti doručak, razmišljaju isto. Obojica žele osvojiti pol, pobijediti u prvom, drugom teningu ili trci", objelodanio je Antonio Peres Garibai, otac pilota iz Meksika.

Meksički političar ipak smatra da je Holanđanin trenutno bolji vozač.

"Mora se imati u vidu koliko je godina Maks u timu. Sada Čeko (Serhio) može da drži njegov tempo. Još uvijek osjećam da između Maksa i Čeka ima nekoliko hiljadinki u korist Holanđanina, ali na komplikovanim stazama su jako, jako blizu", naglasio je Antonio Peres i dodao:

"Serhio je svjestan da je u ekipi u kojoj postoji samo prvo mjesto za vozača, a drugi je samo prvi do gubitnika. Ranije mu je i deseto mjesto bilo čudovišan uspjeh, ali ne sumnjam da je moj sin imao od starta iste uslove kao drugi vozači da bi bio već višestruki svjetski prvak. Ali, znam da će biti konkurentan još deceniju i vidim ga kao svjetskog prvaka".

On je naglasio da je Čeko sasvim drugačija osoba u odnosu na prethodnu sezonu.

"Da, on danas je drugačija osoba - priča, hoda i izgleda drugačije. Kao otac to primjećujem kada komuniciramo. On mi ponekad kaže: -Ne, šefe, ja sam ovdje broj jedan", ali ja mu kažem da mora još pričekati i da je u zabludi. Ali i bio sam ponosan kada sam pred Veliku nagradu Azerbejdžana zaspao kao otac a probudio se kao roditelj Čeka Peresa - "kralja ulica", a to je velika razlika,” ne bez ponosa je istakao Antonio.

Bonus video: