Crna Gora pobijedila Tursku u ragbiju 26:24

Ovom pobjedom Crna Gora je sezonu završila na trećem mjestu grupe Kupa evropskih nacija - Konferencije 2, sa pet bodova. Srbija je osvojila 15, Bosna i Hercegovina osam, a Turska jedan bod

6320 pregleda 79 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Danilo Dado Pavlović
Foto: Danilo Dado Pavlović

Crnogorska ragbi reprezentacija pobijedila je danas Tursku, na stadionu Topolica u Baru sa rezultatom 26:24 (20:3), u Kupu evropskih nacija - Konferencija 2.

Crnogorski ragbisti, popularni "vukovi", snažno su krenuli i od samog početka meča preuzeli inicijativu. U osmoj minuti sudija je svirao kaznu za tursku ekipu, a u šutu za tri poena bio je uspješan Srđan Popović.

Minut kasnije kazna je dosuđena domaćoj ekipi, koju gosti koriste da izjednače na 3:3. Uslijedilo je dvadesetak minuta ujednačene igre, a Crna Gora je pokazala veoma dobro u odbrani svog dijela terena.

U 27. minuti dosuđena je nova kazna za goste a u šutu je bio precizan Novica Raonić za vođstvo od 6:3.

Dva minuta kasnije Dušan Vučićević je napravio sjajan prodor kroz tursku odbranu i postigao esej (pet poena), a Popović je bio uspješan u šutu za pretvaranje, nakon čega Crna Gora došla u vođstvo od 13:3. Na samom kraju prvog posluvremena Vučićević je ponovo bio uspješan u prodoru uz ovacije oko 200 gledalaca. Popović je pogodio pretvaranje, pa je domaća ekipa na pauzu otišla sa vođstvom od 20:3.

U drugom poluvremenu došlo do preokreta i gosti su preuzeli inicijativu, a došlo je i do povrede nekoliko domaćih igrača.

U 60. minuti gosti su postigli esej i pretvaranje čime su smanjili rezultat na 20:10. Pet minuta kasnije sudija im je dosudio novu kaznu, a uspješnim šutom razliku je povećao Popović na 23:10.

Međutim, gosti su odmah postigli još jedan esej i pretvaranje za 23:17. Sudija je ponovo dosudio kaznu turiskim igračima, a Popović je uspješno pogodio prostor imeđu dvije stative za 26:17.

Osam minuta prije kraja meča gosti su postigli novi esej i pretvaranja čime su razliku smanjili na svega dva poena 26:24. Uslijedila je velika borba za svaki metar terena do kraja meča, a domaći tim je ipak uspio da sačuva predbost.

Ovom pobjedom Crna Gora je sezonu završila na trećem mjestu u grupi sa pet bodova, dok Srbija ima 15, Bosna i Hercegovina 8 i Turska 1 bod. Evropska ragbi federacija u junu bi trebala da donese odluku o novoj formi takmičenja.

Prije početka meča ambasadorka Velike Britanije uručila je novu ragbi opremu crnogorskoj reprezentaciji, čime je nastavljena dobra saradnja između Ragbi saveza Crne Gore i diplomatskog predstavništva države kolijevke ragbija.

Utakmicu je na stadionu pratilo oko 200 gledalaca, a među njima su bila i dva ministra sporta Vasilije Lalošević i unutrašnjih poslova Filip Adžić, kao i predstavnici britanske i turske ambasade.

Za crnogorsku reprezentaciju danas su igrali Milan Martinović, Goran Novaković, Luka Lučić, Ivan Čolaković, Damjan Nikčević, Aleksandar Roganović, Nikola Luketa, Boris Mujušković (kapiten), Novica Raonić, Srđan Popović, Martin Mijušković, Dušan Vučićević, Blago Lukačević, Marko Novaković, Marko Andrić, Miloš Lončar, Luka Grgić, Nikola Vuletić, Đorđe Marstjepović, Marko Kosović, Vladan Čelebić, Danilo Đalović i Vladimir Žarković.

Selektor je Danijel Keserović.

Bonus video: