Vozači i ekipe Formule 1 podržali odluku o otkazivanju trke na Imoli

Odluka o otkazivanju donijeta je zbog crvenog meteo alarma u Italiji zbog jake kiše, velikih poplava i klizišta i teškoj situaciji u regionu.

9059 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vozači Formule 1 podržali su današnju odluku rukovodstva takmičenja i lokalnih vlasti da otkažu trku za Veliku nagradu Emilije Romanje zbog velikih poplava u sjevernoj Italiji.

Odluka o otkazivanju donijeta je zbog crvenog meteo alarma u Italiji zbog jake kiše, velikih poplava i klizišta i teškoj situaciji u regionu.

Formula 1 je navela želju da se izbjegne vršenje daljeg pritiska na lokalne vlasti i hitne službe, uz spasavanje koje se sprovodi u čitavom regionu.

U regionu Emilija Romanja oko 5.000 ljudi evakuisano je iz svojih domova, a poginulo je najmanje pet osoba.

Trka je trebalo da se održi u nedjelju u 15 časova, a tokom petka i subote slobodni treninzi i kvalifikacije.

Sedmostruki svjetski šampion iz Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je bezbjednost na prvom mjestu.

"Nadam se da su svi u Emiliji Romanji bezbjedni i da čuvaju jedni druge. Mislimo na one koji su pogođeni ovom tragedijom i nevjerovatne hitne službe koje rade na terenu. Svi razumijemo da je bezbjednost na prvom mjestu. Jedva čekam da vas sve vidim na sljedećoj trci", naveo je Hamilton na društvenim mrežama.

Sa njim se složio i vozač Meklarena Lando Noris.

"Volim trkanje, ali važnija je bezbjednost. Žao mi je svih navijača, vratićemo se na Imolu, budite bezbjedni", rekao je Noris.

Njegov timski kolega Oskar Pjastri poslao je poruku podrške.

"Mislim na sve koji su pogođeni poplavama u regionu. Izvinjavamo se navijačima što nećemo moći da se takmičimo, radujem se mojoj prvoj trci na Imoli u budućnosti. Budite bezbjedni", rekao je on.

Ekipa Alfa Tauri, čija je fabrika u Faenci, gradu udaljenom manje od 20 kilometara od Imole, izrazila je zabrinutost zbog situacije.

Jedina ekipa sa sjedištem u Italiji, Ferari, čija je fabrika u Maranelu u regionu Emilija Romanja, poslala je podršku.

"Ferari u potpunosti podržava odluku da se otkaže trka u Imoli. Iako je to za nas domaća trka i zbog toga nama važnija, glavni prioritet sada mora da bude bezbjednost svih koji žive i rade u pogođenim područjima", naveo je Ferari.

I direktor ekipe Has Ginter Štajner podržao je odluku o otkazivanju trke.

"Cijela ekipa misli na ljude koji su pogođeni poplavama", rekao je Štajner.

Bonus video: