Honda dobavljač motora Aston Martinu: Gradimo tim za trijumf u F1

Pored Honde i Forda u Formulu 1 od 2026. godine ulazi i njemački Audi

3086 pregleda 0 komentar(a)
Fernando Alonso u Aston Martinu tokom ove sezone, Foto: Shutterstock
Fernando Alonso u Aston Martinu tokom ove sezone, Foto: Shutterstock

Japanski proizvođač Honda biće glavni dobavljač motora ekipi Aston Martina od 2026. godine, kada na snagu stupaju novi propisi u šampionatu Formule 1, saopštio je danas britanski tim.

"Aston Martin gradi tim za pobjedu u Formuli 1. To je još jedan korak naprijed. Dijelimo istu odlučnost i želju za pobjedom sa Hondom. Veoma sam siguran da ćemo imati stabilan motor", rekao je izvršni direktor Aston Martin Performans Tehnolodžisa Martin Vitmarš.

Iz japanske kompanije navode da je jedan od glavnih razloga saradnje sa Aston Martinom i taj što Formula 1 ide ka ugljeničkoj neutralnosti.

"Ova saradnja će nam omogućiti da olakšamo razvoj naših električnih tehnologija", rekao je izvršni direktor Honde Tošihiro Mibe.

Aston Martin, koji poslije pet trka zauzima drugo mjesto u šampionatu konstruktora iza dominantnog Red Bula, trenutno sarađuje sa Mercedesom.

"Da bismo mogli da pobijedimo svoje rivale, moramo da budemo nezavisniji i da prekinemo saradnju sa Mercedesom. Mercedes ostaje odličan partner, ali želimo i da pobijedimo, pa smo zato donijeli ovu odluku", dodao je Vitmarš.

Honda je zvanično napustila Formulu 1 2021. godine, ali je do 2025. godine na snazi ugovor o tehničkoj saradnji na razvoju motora sa Red Bulom i Alfa Taurijem.

Red Bul će od 2026. godine sarađivati sa američkim proizvođačem Fordom. Od te sezone motori, koji su već hibridni od 2014. godine, doživjeće značajno povećanje u upotrebi električne energije i koristiće 100 odsto održiva goriva.

Pored Honde i Forda u Formulu 1 od 2026. godine ulazi i njemački Audi, koji će sarađivati sa ekipom Zaubera (trenutni naziv Alfa Romeo).

Ferari, Mercedes i Reno, trenutno tri od četiri proizvođača motora prisutna u šampionatu, takođe će nastupati 2026. godine.

Za Aston Martin ove sezone voze Španac Fernando Alonso i Kanađanin Lens Strol.

Bonus video: