Slovenija u transu, Roglič obukao rozu majicu pred posljednju etapu Đira

Fenomenalna pretposljednja etapa legendarne trke i veliki preokret - sve je sjutra u Rimu spremno za krunisanje Primoža Rogliča

4687 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Centralni dnevnik slovenačke nacionalne televizije počeo je danas biciklizmom. Sve ostale teme bile su sporedne.

Razlog je, naravno, fenomenalni Primož Roglič.

Vozač Jumbo-Visme je pobjedom u pretposljednjoj, 20. etapi Điro d' Italija, na brdskom hronometru od Tarvisija do vrha uspona na Monte Lusari, u dužini od 18,6 kilometara, preuzeo vođstvo u ukupnom plasmanu samo dan prije završetka velike trke.

Roglič je, pred velikim brojem Slovenaca, koji su ga zdušno borili na svakom kilometru, zadanu dionicu svladao za 44:23 minuta, 40 sekundi brže od drugoplasiranog Britanca Genrajta Tomasa (INEOS Grenadiers).

U ukupnom plasmanu Slovenac je zaostatak od 26 sekundi pretvorio u prednost od 14 sekundi uoči posljednje, revijalne etape ulicama Rima, koja če se voziti nedjelju.

Ako se ne dogodi čudo, Roglič će postati prvi Slovenac pobjednik "Đira" u 114-godišnjoj istoriji ove legendarne trke.

Iako hromometri obično nisu zanimljivi, ovaj subotnji je bio nevjerovatan. Tomas je bolje krenuo, nakon prvih nekoliko kilometara voženih po ravnijoj cesti bio je za četiri sekunde brži, ali kada je cesta postala strmija Roglič je počeo da nadoknađuje zaostatak. Ipak, na prolaznom vremenu 4,3 kilometra prije cilja Roglič je imao samo 16 sekundi bolje vrijeme od Tomasa - u ukupnom plasmanu, još uvijek je kasnio 10 sekundi.

A onda je počela prava drama - samo nekoliko stotina metara kasnije Rogliču je na jednom strmom dijelu pao lanac s bicikla, pa je morao da se zaustavi i trebalo mu je "guranje" od strane mehaničara da bi ponovo krenuo. Tu je Slovenac izgubio barem 15 sekundi i činilo se da će njegovi snovi o osvajanju Trke oko Italije raspršiti kao mjehur...

No, uslijedio je krešendo pretposljednje etape - u samoj završnici Tomas je potpuno posustao, "disao je na škrgama" i jedva okretao pedale, pa je u posljednja tri kilometra izgubio oko pola minuta u odnosu na Rogliča i ukupna je pobjeda pripala je 33-godišnjem Slovencu, za opštu euforiju u "deželi" pred sjutrašnje vjerovatno krunisanje.

Za Rogliča će ovo biti četvrta pobjeda na velikim trkama, nakon tri uzastopna slavlja na "Vuelti" (2019, 2020, 2021). Na "Điru" mu je najbolji dosadašnji rezultat bilo treće mjesto iz 2019, a ima i drugo mjesto na "Tur de Fransu" iz 2020.

Upravo je na tom Turu imao 57 sekundi prednosti u odnosu na sunarodnika Tadeja Pogačara uoči pretposljednje etape, brdskog hronometra, ali je u toj etapi bio sporiji za 1:56 minuta i završio drugi. Sada mu se sve vratilo...

Tomas, koji je prije dva dana napunio 37 godina, bio je nadomak tome da postane najstariji pobjednik "Đira" u istoriji. Najveće uspjehe ostvarivao je na "Turu" kojeg je osvojio 2018, godinu kasnije bio je drugi, a 2022. treći.

Treće mjesto u etapi zauzeo je Portugalac Žoao Almeida (UAE Emirates) sa 42 sekunde slabijim vremenom od Rogliča. Almeida je i treći u ukupnom poretku sa 1:15 minuta zaostatka Rogliča.

Bonus video: