Sten Kronki - vlasnik NBA, NFL i NHL šampiona, Arsenal je njegov jedini klub koji nema titulu

Možda mu u Arsenalu baš ne ide sa titulama, ali Kronki je uspio i u fudbalu u svojoj državi - pošto su njegovi Kolorado Rapidsi bili MLS šampioni 2010.

10018 pregleda 2 komentar(a)
Sten Kronki sa peharom u rukama slavi NBA titulu Denvera, Foto: Reuters
Sten Kronki sa peharom u rukama slavi NBA titulu Denvera, Foto: Reuters

Sten Kronki je specifična pojava u svijetu sporta - milijarder koji se bavi i nekretninama, vlasnik je nekoliko vrhunskih sportskih klubova. I sa svima je uspio da postane šampion, osim sa fudbalskim klubom Arsenal.

Ono što je posebno zanimljivo za ovog 75-godišnjaka iz Misurija jeste da je nedavnim trijumfom košarkaša Denver Nagetsa uspio da u posljednje dvije godine spoji titule u NBA, NFL i NHL ligama.

Najprije su njegovi LA Remsi 2021. trijumfovali u NFL Suberbolu, takođe njegov Kolorado Avalanš 2021. postao je šampion Nacionalne hokejaške lige prošle godine, da bi ove Nikola Jokić i ostali majstori Nagesta kompletirali het-trik osvajanjem NBA lige.

Kronki sa peharom 'Vins Lombardi' za NFL šampiona
Kronki sa peharom "Vins Lombardi" za NFL šampionafoto: Printscreen YouTube/NFL

Kronki je vlasnik i Kolorado Mamuta, ekipe u ne baš popularnom sportu lakrosu, ali i tu je ovaj milijarder i osnivač moćne kompanije "Kroenke Sports & Entertainment" stigao do šampionke titule - 2022. godine.

Možda mu u Arsenalu baš ne ide sa titulama, ali Kronki je uspio i u fudbalu u svojoj državi - pošto su njegovi Kolorado Rapidsi bili MLS šampioni 2010.

Uz sve pomenute timove, ovaj vrijedni gospodin ulaše i u e-sport, gdje ima dva kluba - LA Gladijators i LA Gerilas.

I dok Kronkija vole navijači svih pomenutih klubova, u sjevernom Lonodnu je jedna od najomraženijih ličnosti. Razlog je više nego jasan - Arsenal od 2004. nije bio šampion Engleske, a Kronki je u klubu od 2007.

Navijači Arsenala sa jasnom porukom za Kronkija
Navijači Arsenala sa jasnom porukom za Kronkijafoto: Printscreen YouTube/The Sun

Uz to Sten je bio jedan od onih koji je podržao fudbalsku Superligu, nakon čega su navijači Arsenala tražili da proda velikana sa "Emirejtsa".

On i njegov sin Džoš (inače su vlasnici i ženske sekcije Arsenala) preživjeli su tadašnji bijes navijača i ove sezone kao nikada tokom posljednjih godina bili blizu šampionske krune.

Ipak, Arsenal je u finišu morao da čestita Mančester sitiju, a za navijače iz sjevernog Londona sada ostaje vjera da Sten Kronki nikada ne odustaje i da bi pehar Premijer lige narednih godina konačno mogao da stigne na "Emirejts".

Bonus video: