Maks Ferstapen - samo je nebo granica

"Leteći Holanđanin" 41. pobjedom dostigao rezultat legendarnog Ajrtona Sene i izjednačio se sa njim na 5. mjestu vječne liste. Iznas su samo Hamilton, Šumaher, Fetel i Prost

3386 pregleda 2 komentar(a)
Maks Ferstapen, Foto: Reuters
Maks Ferstapen, Foto: Reuters

Holanđanin Maks Ferstapen je za vikend u Montrealu stigao do 41. pobjede u karijeri, čime se na 5. mjestu vječne liste izjednačio sa legendarnim Ajrtonom Senom, a ujedno i donio Red Bulu 100. trijumf u Formuli 1 u konkurenciji konstruktora.

Samo je nebo granica za Holanđanina, dvostrukog uzastopnog šampiona svijeta, pa su pred njim veliki ciljevi.

- Drago mi je da sam ja baš taj koji je omogućio Red Bulu da proslavi jubilej - rekao je Maks i dodao:

- Moramo da ostanemo ovako ambiciozni i da gledamo ka novim uspjesima. Neka naredna stanica bude 200 pobjeda - poručio je Ferstapen.

Još impresivniji je, međutim, njegov lični učinak, jer niko nikada sa 25 godina, koliko ima Ferstapen, nije stigao do 41 pobjede u konkurenciji vozača.

Šumaher je, na primjer, imao 31 godinu kada je upisao 41. pobjedu, Hamilton 30, Fetel 28, a sam Sena 33, prije tragične smrti 1. maja 1994. na stazi u Imoli.

Maks Ferstapen
foto: Graphic News

- Veoma sam srećan, posebno zbog toga što je u Kanadi bila drugačija trka, jer nismo mogli da gume dovedemo na radnu temperaturu. Bilo je hladnije nego u petak na glavnom treningu, zbog čega smo proklizavali. Ipak, najvažnija je pobjeda, nastavljamo da uživamo i radimo.

Vodeći svih vremena po broju trijumfa, Luis Hamilton (103) djeluje nedostižan, ali je Leteći Holanđanin već pokazao da za njega nema nedostižnih ciljeva. Drugi na listi je Mihael Šumaher sa 91 pobjedom, a samo je pitanje kada će Ferstapen prestići Sebastijana Fetela (53) i Alana Prosta (51 pobjeda).

Naredna trka u šampionata Formule 1 vozi se 2. jula za Veliku nagradu Austrije.

Bonus video: