Vrijeme je za Tur de Frans: Vingegord i Pogačar, 3. čin epske bitke kroz Francusku

Dva šampiona koja su osvojila posljednja tri izdanja najprestižnije biciklističke trke ponovo glavni favoriti

9488 pregleda 85 reakcija 5 komentar(a)
Detalj sa prošlogodišnjeg Tura, Foto: Shutterstock
Detalj sa prošlogodišnjeg Tura, Foto: Shutterstock

Njeno veličanstvo Trka oko Francuske - ili ove godine više dijagonala kroz Francusku, pošto će se 110. priča najprestižnije biciklističke predstave voziti od Bilbaoa u Baskiji skoro pa dijagonalno kroz Pirineje, Centralni masiv, Alpe do granice sa Njemačkom. Posljednja etapa kroz Jelisejska polja u Parizu tradicionalno će biti revijalna u čast novog šampiona.

Novi spektakl, koji počinje danas u susjednoj Španiji, biće i treći čin već sada epske bitke između Tadeja Pogačara i Jonasa Vingegorda.

Tur de Frans grafik
foto: Graphic News

Heroj Slovenije najprije je Tur de Frans osvojio 2020, da bi naredne sezone upravo u direktnom duelu sa Vingegordom odbranio krunu. Ipak, Danac je uzvratio prošle godine kada je slavio ispred Pogačara, pa će njih dvojica i sada u direktnom duelu odlučiti ko će biti novi kralj kraljevske biciklističke trke.

“Cilj je da vratimo krunu, iako je Jonas favorit”, poručio je Pogačar.

Nije mu ostao dužan Vingegord.

“Isto bih mogao ja da kažem za Tadeja. Na kraju nije važno ko je favoriti - pobijediće najbolji”, naglasio je Danac.

Bilbao je spreman za start
Bilbao je spreman za startfoto: Reuters

Povreda Pogačara - možda i dobra stvar

Oba velika šampiona iza sebe imaju dobar prvi dio sezone, s tim da je Pogačar nakon pada na trci Lijež-Bastonj-Lijež slomio ruku, pa je do skoro trajao njegov proces oporavka. Kako je poručio za slovenačke medije dvije kosti su potpuno zarasle, dok sa trećom to nije slučaj, ali da je najvažnije da ne osjeća bolove.

Prinudnu pauzu mnogi vide kao veliki problom za Pogačara, ali tako ne misli i Jens Fojt, nekadašnji biciklista, a sada stručni konsultant Eurosporta, televizije koja godinama prenosi najvažnije biciklističke trke.

Pogačar za vrijeme predstavljanja ekipa u najvećem gradu Baskije
Pogačar za vrijeme predstavljanja ekipa u najvećem gradu Baskijefoto: Reuters

“Teško da se za pad mogu naći lijepe riječi, ali na neki način Pogačar je zahvaljujući njemu možda imao i sreće pred ovogodišnji Tur - prije svega jer je uspio da uradi potpunu regeneraciju tijela i na trku dolazi gladan. Uprkos mladosti, on već ima toliko iskustva da mu već i rezultati treninga pokazuju da je spreman za turneju - biće u vrhunskoj formi”, ne sumnja Fojt u dvostrukog šampiona Trke oko Francuske.

Čiji tim je jači?

Bez obzira na klasu Vingegorda prošle godine veliku stvar u osvajanju Francuske napravio je njegov tim Jumbo Visma - mnogi će reći i ključnu, s obzirom na to da Pogačar u Emiratima nije imao ni blizu jaku podršku.

Aktuelni šampion Jonas Vingegord tokom jučerašnjeg treninga sa jednim od timskih drugova
Aktuelni šampion Jonas Vingegord tokom jučerašnjeg treninga sa jednim od timskih drugovafoto: Reuters

“To je Vingegordova velika prednost - njegov tim je mnogo jači, nema poređenja ni sa jednim drugim. Mnogi od vozača Jumbo Visme bili bi kapiteni u bilo kom drugom timu - toliko su dobri”, dodao je Fojt.

21

godinu i 365 dana imao je Tadej Pogačar kada je 2020. prvi put osvojio Tur de Frans - on je drugi najmlađi pobjednik ove trke u istoriji nakon Anrija Kornea koji je daleke 1904. imao 19 godina i 352 dana

Ipak, Jumbo Visma i Vingegord će ove godine biti žestoko oslabljeni s obzirom na to da će Tur propustiti nedavni osvajač Điro d’Italije Primož Roglič. S druge strane, u Emiratima velike nade polažu u Adama Jejtsa, koji bi trebalo da bude važna podrška Pogačaru.

Raj za majstore u planinama

Ovogodišnji Tur biće pravi raj za majstore planinskih i brdskih etapa, s obzirom na to da će biciklisti morati da savladaju ukupno oko 56 kilometara nadmorske visine. Kroz 21 etapu preći će čak 30 uspona prve, druge i ekstra kategorije, dok ih je prošle godine bilo 23.

Najviša tačka do koje će biciklisti stići ove godine dogodiće se u 17. etapi na prevoju Kol de la Loz (2.304 metra).

Posebno teške etape u Alpima biće 14. i 15, dok bi odluka mogla da padne u 20, kada će se biciklisti boriti u planinama Vogezi na granici sa Njemačkom.

Novost je i samo jedan hronometar na cijelom Turu (16. etapa), pa će već od baskijskih etapa krenuti velike bitke.

Bonus video: