Adam Jejts na spustu prestigao sve i prvi obukao žutu majicu

Britanac pobijedio na prvoj etapi 110. „Tur d’ Fransa”, ali poručio da je samo pomoćnik lidera tima UAE Emirejts, Tadeja Pogačara

3254 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS/Stephane Mahe
Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Prvi „vlasnik” žute majice na 110. „Tur d’ Fransu” je Adam Jejts.

Britanac je na uvodnoj etapi u baskijskom Bilbaou, dugoj 182 kilometra, sa klupskim kolegama iz UAE Emirejtsa radio za lidera tima, Tadeja Pogačara, a na posljednjem usponu je bio daleko iza vodećih.

Na spustu je, međutim, uz pomoć svog brata Sajmona, koji vozi za tim Džejko Alula, iskoristio to što su lideri usporili da ih sustigne.

I onda, u samom finišu, krenuo je u napad i prvi prošao kroz cilj, zbog čega je zaradio i dodatnih 10 sekundi, ali i nagradu od 11.000 eura.

„Iskreno, ne znam šta da kažem, presrećan sam. ‘Namještali’ smo uspon Tadeju, on je napao, ali su svi usporili na spustu i vratio sam se. Napao sam iz pozadine i priključio mi se brat, pa smo mogli zajedno da radimo. Nisam znao da li to smijem, zato sam pitao ljude iz svog tima i rekli su mi da idem do cilja. Srećam sam i zbog Sajmona, ali bih volio da je ovo malo drugačije shvatio, jer me je umalo oborio”, uz osmijeh je rekao lider „Tura”.

Adam Jejts je nosio žutu majicu i 2020. godine, kada je na kraju zauzeo 9. mjesto, kao i lani. Najbolji plasman je ostvario 2016, kada je bio četvrti, te uzeo bijelu majicu kao najbolji mladi vozač.

„Nosio sam žutu majicu na četiri etape 2020. i to je bio specijalan period. Ali, sada želim da budem čvrsto na zemlji. Tadej je šef, dokazao je da je najbolji na svijetu, dokazaće to i tokom ove tri sedmice. Ja nisam lider tima, već Tadejeva podrška. Sve se vrti oko njega i siguran sam da ćemo uraditi pravi posao”, rekao je 30-godišnjak iz Burija.

Njegov blizanac je kasnio četiri sekunde na cilju (osam kada se uračunaju bonusi), a treći je bio Pogačar, koji je predvodio grupu od 12 vozača sa kašnjenjem od 12 sekundi.

Ali, Slovenac je dobio četiri sekunde bonusa, za koliko bježi svom najvećem rivalu za najprestižniju titulu u svijetu biciklizma, Jonasu Vingegordu.

I druga etapa se vozi u Baskiji, jer će sjutra vozači preći 208,9 kilometara od Vitorije do San Sebastijana.

Bonus video: