Na Buni među elitom - crnogorski juniori sanjaju najveći ulov

Debitanti Andrija Ćorić, Branko Mićović i Stefan Bojović pokušaće na Buni u Mostaru da pariraju najboljim svjetskim juniorima u disciplini “fly fishing”

2176 pregleda 69 reakcija 1 komentar(a)
Četrvrta generacija: Stefan Bojović nastavlja sportsku porodičnu tradiciju, Foto: SRK Lim
Četrvrta generacija: Stefan Bojović nastavlja sportsku porodičnu tradiciju, Foto: SRK Lim

Svjetsko juniorsko prvenstvo u mušičarenju (fly fishing) na rijeci Buni u okolini Mostara biće “vatreno krštenje” sadašnjih crnogorskih reprezentativaca na međunarodnoj, ali i najvećoj smotri sportskih ribolovaca. Od 16. jula, kada će početi nadmetanja na lijepoj i atraktivnoj rječici Buni koja se uliva u Neretvu, u konkurenciji reprezentativaca iz 20-ak zemalja, trojica crnogorskih takmičara trudiće se da u sedmici nadmetanja pokažu potencijal, ali i uče od svjetske elite.

Crnogorski takmičari nastupiće samo u pojedinačnoj konkurenciji, gdje će se za što bolji plasman takmičiti Andrija Ćorić iz SRK Ravnjak iz Mojkovca i dvojica omladinaca SRK Lim iz Berana, Branko Mićović i Stefan Bojović.

- Nažalost, nećemo imati ekipu, jer nismo imali novca za kompletan nastup selekcije Crne Gore, kako bi se takmičili i u toj kategoriji. Nedostaje institucionalne podrške za ovaj sport, a baš je šteta jer Crna Gora ima najbolje i najraznovrsnije uslove za bavljenje ovim sportom, i to ne samo na Balkanu. Na sreću, to su prepoznali vani i američka organizacija za zaštitu prirode i rijeka ‘The Nature Corsenvacy’ omogućila je donacijom nastup naših omladinaca na Svjetskom prvenstvu u Bosni i Hercegovini - kazao je dr Radule- Rade Mićović, seniroski reprezentativac koji će voditi našu tročlanu juniorsku ekspediciju.

Falilo novca za ekipno takmičenje u Mostaru
Falilo novca za ekipno takmičenje u Mostarufoto: SRK Lim

Ni novca za prave pripreme nije bilo, ali ne samo to...

- Obilne padavine i neuobičajeno visoki vodostaji ove godine u Crnoj Gori nisu pružili priliku omladincima da se pripreme na najbolji način, ali učešće na najvećoj manifestaciji svjetskog ranga će biti prilika za sticanje iskustva i dobar temelj za uspjehe sadašnje, ali i talentovanih generacija koje dolaze. Ne mogu očekivati neke visoke plasmane, jer prvi put se nadmeću u međunarodnoj konkurenciji i to baš na šampionatu svijeta, a inače se njihovo iskustvo svodi na našu omladinsku ligu. Osim toga, konkurencija je u prilici da trenira na Buni, da dolazi i po nekoliko puta da obiđu i upoznaju se s terenima i samom rijekom. Na takmičenju pravo nastupa imaju juniori od 14 do 18 godina, a naši učesnici su 15-godišnjaci. Konkurenti su stariji i iskusniji i nisam mojim reprezentativcima nametao nikakav takmičarski imperativ ili nepotrebni pritisak, samo da posmatraju, uvide kako to rade najbolji i da uče - objasnio je Mićović i dodao:

- Naravno da se, sportski potajno nadamo i da moji mlađi kolege sanjaju najveći ulov na Buni.

On je, međutim, optimista da će “fly fishing” biti sport budućnosti, ali i budućnost Crne Gore.

Mićović u meredovu nosi sudijama ulov, koji nakon mjerenja ribu vraćaju u vodu
Mićović u meredovu nosi sudijama ulov, koji nakon mjerenja ribu vraćaju u vodufoto: SRK Lim

- Nevjerovatan potencijal naših rijeka, jezera, mora... Sve više je inostranih organizacija zainteresovano i upoznato s nevjerovatnim mogućnostima, ljepotom, raznovrsnošću i čistoćom rječnih tokova. Na nama je da to sistemski prepoznamo i uredimo zbog opšte državne blagodeti. Na sreću, sve je i više međunarodnih asocijacija, fondacija, nevladinih organizacija i zaljubljenika u prirodu, koje ulažu truda i novca da se naše prelijepe i čiste rijeke očuvaju. Na redu je da se uključe i naša resorna ministarstva, sportske institucije... Perspektiva sportskog ribolova i koristi koje može donijeti Crnoj Gori su neprocjenjive - zaključio je Mićović.

Spretnost, vještina i fizička pripremljenost: Prvak Crne Gore Ivica Rajković u demonstraciji fly fishing - a
Spretnost, vještina i fizička pripremljenost: Prvak Crne Gore Ivica Rajković u demonstraciji fly fishing - afoto: montenegrovision365.com

Bonus video: