Vlada usvojila predlog o osnivanju Olimpijske kuće i izgradnji Olimpijskog parka

"Važno je napomenuti da je predlog da se Olimpijska kuća pravi u okviru postojeće infrastrukture koja bi bila prilagođena, čime bi se izbjeglo trošenje značajnih finansijskih sredstava. Takođe, plan je da u budućnosti Olimpijska kuća bude samoodrživa"

1606 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo sporta i mladih saopštilo je da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila predlog tog resora i ministra Vasilija Laloševića o potrebi osnivanja Olimpijske kuće i izgradnje Olimpijskog parka.

"Jedan od glavnih ciljeva osnivanja Olimpijske kuće je promocija vrhunskih sportskih rezultata naše države, najuspješnijih pojedinaca u sportu, olimpijskih vrijednosti i kulture u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, najznačajniji segment Olimpijske kuće biće Olimpijski muzej u kojem će biti predstavljena najveća sportska dostignuća naše države, istaknuti sportisti i sportski radnici.

Dodaju da je Lalošević istakao kako su sportisti ponos Crne Gore.

"Itekako se možemo pohvaliti vrhunskim sportskim rezultatima, zbog čega će upravo Olimpijski muzej biti podsjetnik na najljepše momente crnogorskog sporta koje ćemo predstaviti mladim generacijama, da u njima imaju svoje uzore i heroje, ali i stvoriti našim gostima novu sportsko-turističku ponudu koja će im omogućiti da se upoznaju sa sportskom istorijom Crne Gore", naveo je Lalošević.

On je podsjetio da Međunarodni olimpijski komitet, istaknute evropske drzave, ali i ovaj region već imaju olimpijske kuće koje su postali simboli nacionalnog sportskog identiteta, privlačeći posjetioce koji su zainteresovani za sportsku kulture te drzave.

"Uvjeren sam da će i naša Olimpijska kuća vrlo brzo postati jedan od najprepoznatljivijih pečata imajući u vidu bogatu sportsku istoriju i vrhunske sportske rezultate", dodao je Lalošević.

Osim navedenog, kako piše u saopštenju, važan segment Olimpijske kuće biće Olimpijska akademija koja će omogućiti sportistima, trenerima i sportskim radnicima da se obučavaju i usavršavaju u vezi bitnih soprtskih tema i disciplina.

"Time želimo da doprinesemo stvaranju konkurentnih stručnjaka iz naše države", navode.

Dodaju i da bi Olimpijski hub bio mjesto okupljena zainteresovanih osoba koja žele da proizvode ideje, razviju inovativne sportske projekte, sarađuju sa međunarodnim organizacijama i umreže se sa drugim sportskim profesionalcima. Ovo je mjesto koje bi omogućilo otvorenu razmjenu ideja i saradnje u cilju razvoja sportske oblasti u Crnoj Gori", ističu u saopštenju.

Takođe, kako su naveli, bio bi izgrađen i Olimpijski park koji bi omogućio okupljanje mladih generacija koje će se upoznavati i dijeliti iskustva.

"Važno je napomenuti da je predlog da se Olimpijska kuća pravi u okviru postojeće infrastrukture koja bi bila prilagođena, čime bi se izbjeglo trošenje značajnih finansijskih sredstava. Takođe, plan je da u budućnosti Olimpijska kuća bude samoodrživa. Za realizaciju ovog projekta biće zaduženi Crnogorski olimpijski komitet, Međunarodno olimpijski komitet, Ministarstvo sporta i mladih, Ministarstvo finansija, Glavni grad Podgorica i Uprava za katastar i državnu imovinu", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: