Ribar iz Danske ponovo "upecao" Tur de Frans

Momak koji je trenirao fudbal i rukomet, a koji je svojevremeno uz bavljenje bicklizmom radio i u fabrici ribe, drugu godinu zaredom osvojio Tur de Frans

7700 pregleda 1 komentar(a)
Vingegord tokom ovogodišnjeg Tur de Fransa, Foto: Reuters
Vingegord tokom ovogodišnjeg Tur de Fransa, Foto: Reuters

Rođen u zemlji gdje je planine moguće vidjeti samo na TV-u, momak iz Hilerslevea - malog ribarskog mjesta sa svega 370 stanovnika - slavu je stekao u francuskim Alpima i Pirenejima.

Jonas Vingegord je ponovo najbolji na planeti, danski biciklista drugu godinu zaredom osvojio je Tur de Frans - najprestižniju trku svih vremena.

Skromni momak iz Danske još jednom je slavio ispred najvećeg rivala i takođe velikog šampiona Tadeja Pogačara, pokazao da je trenutno bez premca u biciklizmu - iako njegov početak nije baš obećavao veliku karijeru.

Pogačar i Vingegord
Pogačar i Vingegordfoto: Reuters

Prije biciklizma oprobao se u fudbalu i rukometu, ali kako je kasnije govorio nije bio baš talentovan za ta dva sporta.

A, onda je iz njegovih krajeva 2007. krenula biciklistička trka "Danmark Rundt", pa je Vingegord koji je sa ocem gledao etapu otkrio novu sportsku ljubav.

Počeo je da trenira za lokalni klub, ali nije sve baš išlo u početku kako je planirao, sve dok jednog dana 2016. nije pokazao talenat kada je osvojio trku u Hamelu, gdje se nekoliko puta popeo na poznato brdo Pet Mele.

Nova danska nada tada je bila rođena, ali to nije promijenilo njegov način shvatanja života, pa je sve do 2018. uporedo sa treninzima i trkama radio u fabrici ribe. Dakle, praktično sve do prelaska u Jumbo Vismu - posljednjih godina najbolji biciklistički tim na svijetu.

"Posao u toj fabrici mu je pokazao kako izgleda stvarni život, koliko mora da se potrudi da bi uspio u svemu, pa i sportu. Uz to nije u redu da si profesionalac kad si mlad, prvo moraš da bude običan momak", govorili su kasnije Jonasovi roditelji.

Jonas Vingegord
foto: Reuters

Kakav posao je Vingegord imao u fabrici ribe opisao je još jedan danski biciklista Mihael Valgren.

"Posao je uključivao mnogo čučnjeva dok se pakovala riba, što je idealan trening za bicikliste. Uz to radio je u hladnim uslovima i naučio kako se zarađuje za život", ispričao je Valgren za "Cycling Weekly".

Ubrzo je Vingegord "eksplodirao" - tokom 2021. osvojio je etapu UAE tura, a iste godine se na pomalo neplaniran način izborio da bude prvi vozač Jumbo Visme - i to na Tur de Fransu.

Na najpoznatiji krug oko Francuske stigao je kao pomoćnik Primoža Rogliča, a kada se Slovenac nakon pada povukao, "danski dinamit" je i dalje bio u poretku i jedini koji je u brdima mogao nešto da napravi. Zahvaljujući Vingegordu, Jumbo je na kraju imao drugu poziciju u generalnom plasmanu.

Jonas Vingegord
foto: Reuters

Taj Tur bio je samo najava mnogo većih stvari - godinu kasnije "skinuo" je krunu Francuske dvostrukom šampionu Pogačaru.

Juče je na Jelisejskim poljima samo potvrdio da je mršavi "ribar" iz Danske najbolji biciklista na svijetu.

Bonus video: