Ruski sportisti i OI u Parizu: Pred sportskim zvaničnicima odluke o njihovom učešću

Većina sportova prihvatila je preporuku MOK da dozvoli Rusima da se takmiče, ali pod nazivom - "individualni neutralni sportisti" - ali brani učešće onim sportistima koji imaju ugovor sa vojskom ili su javno podržali ratne aktivnosti

2702 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uoči Olimpijskih igara koje će biti održane sljedeće godine u Parizu i godinu i po od početka rata u Ukrajini, sportski zvaničnici se suočavaju sa donošenjem odluka o učešću ruskih sportista.

Prva reakcija sportskih organizacija je bila vrlo stroga otkako je počeo rat u Ukrajini, ali većina sportskih organizacija sada dozvoljava Rusima da učestvuju u takmičenjima kao neutralni bez državnih obilježja.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) podržava ove odluke, iako nije donio zvaničnu odluku o sportistima iz Rusije i Bjelorusije.

MOK i dalje odlaže donošenje odluke o kvalifikacijama koje organizuje, kao što je slučaj sa boksom.

Većina sportova prihvatila je preporuku MOK da dozvoli Rusima da se takmiče, ali pod nazivom - "individualni neutralni sportisti" - ali brani učešće onim sportistima koji imaju ugovor sa vojskom ili su javno podržali ratne aktivnosti.

MOK takođe predlaže zabranu učestvovanja ruskim takmičarima u timskim sportovima poput fudbala i košarke.

Ukrajina ne želi da dozvoli da se bilo koji ruski sportista takmiči na Olimpijskim igrama.

Ukrajinski sportisti i reprezentacije od prošle godine bojkotuju takmičenja koja dozvoljavaju učešće ruskim sportistima, po odluci koju je u aprilu donijela ukrajinska vlada.

Aktivisti iz Ukrajine danonoćno na društvenim mrežama ruskih sportista traže naznake podrške ratu, u nadi da će ih te objave diskvalifikovati iz daljih takmičenja.

Rezime situacije ruskih i ukrajinskih sportista u glavnim sportovima olimpijskog programa:

ATLETIKA Svjetska atletska federacija je zabranila učešće ruskim i bjeloruskim sportistima neposredno nakon početka invazije u Ukrajini. Ova odluka će ostati na snazi i ubuduće, nakon glasanja vijeća ovog sportskog tijela u martu ove godine.

Predsednik Sebastian Kou rekao je da smrt i uništavanje u Ukrajini samo utvrđuju njegovu odlučnost da podrži zabranu.

PLIVANJE

Svjetska plivačka federacija postepeno razmatra odluku o povratku Rusije u svoja takmičenja.

Federacija je voljna da podrži ruske i bjeloruske takmičare u sportovima koji su u njenoj nadležnosti - plivanju, vaterpolu, skokovima, umjetničkom plivanju. Radna grupa zadužena za ove odluke neće se oglašavati do kraja jula, zbog čega nema ruskih sportista na Svjetskom prvenstvu u Japanu.

TENIS

Tenis predstavlja najveći izuzetak kada je riječ o učešću ruskih sportista. Ruski i bjeloruski teniseri igraju na turnirima ali bez državnih obilježja.

Turniri poput Vimbldona su čak i kažnjavani zbog izbacivanja ruskih sportista.

Ukrajinski takmičari su nastavili da se učestvuju u mečevima protiv ruskih kolega, ali mahom odbijaju da se rukuju nakon duela.

Šampionka Australijan opena Bjeloruskinja Arina Sabalenka je na turnirima u više navrata davala izjave o predsjedniku Aleksandru Lukašenku i rekla je da ne podržava rat.

Ruski i bjeloruski igrači i dalje ne mogu da učestvuju u takmičenjima reprezentacija, poput Dejvis kupa i Bili Džin King kupa.

Međunarodna teniska federacija nije donijela konačnu odluku o Olimpijskim igrama, ali i dalje ima vremena s obzirom da kvalifikacije zavise od pozicije na svjetskoj rang-listi u junu iduće godine.

GIMNASTIKA

Gimnastičari i gimnastičarke iz Rusije i Bjelorusije će moći da učestvuju u takmičenjima od početka 2024. godine, ali kao "individualni neutralni sportisti".

Zbog te odluke neće igrati na Svjetskom prvenstvu koje će biti održano u Belgiji u oktobru.

Ruski gimnastičari su jedni od najglasnijih pobornika rata, navela je agencija Asošiejted pres. U danima od početka invazije, gimnastičar Ivan Kulijak je nosio pro-ratni simbol "Z" dok je stajao pored ukrajinskog kolege na pobjedničkom postolju, zbog čega je suspendovan na godinu dana. Drugi ruski gimnastičari su učestvovali u skupu podrške ratu, dok osvajač olimpijske zlatne medalje Nikita Nagorni predvodi vojne omladinske organizacije.

BOKS

Međunarodni olimpijski komitet ima potpunu kontrolu nad ovim sportom, ali to ne garantuje brzu odluku. MOK planira da održi sopstvene kvalifikacije za Igre nakon višegodišnjih nesuglasica sa Međunarodnom bokserskom asocijacijom.

Kvalifikacije su održane na Evropskom prvenstvu u junu, ali je država domaćin, Poljska, odbila da dozvoli učešće ruskim takmičarima. Predložen je plan da ruski sportisti učestvuju u kvalifikacijama na Azijskom prvenstvu. Ako Rusi budu učestvovali na Igrama, jedine šanse da se kvalifikuju biće na posljednja dva turnira na početku 2024. godine.

BORILAČKI SPORTOVI

Među sportovima sa najviše nesuglasica oko kazni ruskim sportistima nalaze se mačevanje, džudo i tekvondo.

Ukrajina je bojkotovala svjetska prvenstva u džudou i tekvondu nakon što je ruskim sportistima dozvoljeno da se takmiče, a što će u velikoj mjeri uticati na njihovu mogućnost da se kvalifikuju za učešće na Olimpijskim igrama.

Nekoliko takmičara iz ruske neutralne delegacije u džudou imaju vojne činove.

Međunarodna džudo federacija, koja se prošle godine protivila uvođenju kazni ruskim sportistima, izjavila je da su ruski takmičari zaposleni u državnim sportskim ustanovama.

Ukrajina takođe bojkotuje događaje poput Svjetskog prvenstva u mačevanju u Italiji koje je ključno za kvalifikovanje za Olimpijske igre.

Međunarodna mačevalačka federacija - čiji je bivši predsjednik ruski milijarder Ališer Usmanov prošle godine podnio ostavku - podržava vraćanje ruskih sportista na sve nivoe takmičenja.

Organizatori u više evropskih zemalja su otkazivali takmičenja u znak protesta, što je poremetilo raspored olimpijskih kvalifikacija, a Evropsko prvenstvo je izgubilo status kvalifikacionog takmičenja nakon što je Poljska zabranila učešće ruskim sportistima.

TIMSKI SPORTOVI

Ne očekuju se ruski timovi u fudbalu, odbojci, košarci i rukometu na Olimpijskim igrama u Parizu. MOK i dalje brani Rusima učešće u timskim sportovima i zasad federacije nijednog ekipnog sporta se nisu oglušile o tu odluku.

U nekim slučajevima kao što su muška košarka i fudbal, Rusija je svakako propustila šansu da se kvalifikuje. MOK takođe preporučuje uvođenje zabrane na timske događaje u individualnim sportovima, kao što su štafete ili timska takmičenja iz gimnastike.

OSTALI SPORTOVI

Rusija bojkotuje takmičenja u dizanju tegova nakon što je njihov tim odbio da potpiše uslove o neutralnom statusu, uključujući i obećanje da će "nastaviti da budu uzdržani od pružanja bilo kakve podrške ratnim aktivnostima".

Bjeloruski sportisti su potpisali ove uslove i takmičiće se.

Sportovi kao što je streličarstvo odlažu donešenje konačne odluke. Svjetska streličarska federacija planira da podrži povratak ruskih sportista, iako su u februaru izjavili da će njihov povratak biti "vrlo malo vjerovatan" ove godine, što bi potencijalno ograničilo ruske takmičare na nekoliko takmičenja prije početka Olimpijskih igara.

Rusima će izvjesno biti dozvoljeno da se trkaju kanuima, ali svaki organizator kvalifikacija imaće pravo veta.

Veslanje će dozvoliti takmičenje u dvojcu, ali ne i većim ruskim timovima u četvercu i osmercu.

Bonus video: