Rekord od 2,45 živi i 30 godina kasnije

"Rekordi su postavljeni da bi bili srušeni", kaže Havijer Sotomajor, koji je prije tačno tri decenije postavio nestvaran rekord u skoku uvis

13283 pregleda 1 komentar(a)
Havijer Sotomajor pored svog spomenika u Havani, Foto: Reuters
Havijer Sotomajor pored svog spomenika u Havani, Foto: Reuters

Španski "zlatni grad" Salamanka tog 27. jula 1993. bio je svjedok zlatne atletske priče, jedne od najljepših svih vremena.

Visoki i mršavi momak sa Kube se zaletio, skočio je nestvarnih 2,45 metara i odletio u vječnost.

Veliki Havijer Sotomajor postavio je tog dana svjetski rekord u skoku uvis, koji živi već 30 godina, kojeg niko do danas nije srušio.

"Rekordi su postavljeni da bi bili srušeni", i dalje je uvjeren Sotomajor, danas 55-godišnjak koji u Havani obilježeva tri decenije od nestvarnog rekorda, piše Rojters.

Bilo je mnogo onih koji su pokušali da preskoče magičnih 2,45, a upravo zahvaljujući konkureciji Sotomajor kaže da je i pao rekord.

"Postojala je veoma jaka konkurencija između nas u svakoj fazi - ona je bila kriva što sam preskočio 2,45 metara", smatra legendarni Kubanac.

Rojters podsjeća da su među "krivcima" bili Šveđanin Patrik Sjoberg, koji je svojevremeno postavio svjetski rekord na 2,42 m, kao i Kazahstanac Igor Paklin i Amerikanac Čarls Ostin, sa ličnim rekordima od 2,41 m, odnosno 2,40 m.

"Danas ste sa 2,33 ili 2,34 osvajač zlatne medalje ili ostalih medalja na bilo kom takmičenju - bilo na svjetskom ili olimpijskom nivou", rekao je Sotomajor.

Havijer Sotomajor
foto: Reuters

Dvojica mlađih od njega, ipak, su bila blizu da ugroze njegov rekord - aktuelni olimpijski šampion Mutaz Baršim iz Katara skokom od 2,43 metra u Briselu i Ukrajinac Bogdan Bondarenko, koji je skočio 2,42 metra u Njujorku. I jedan i drugi su do ovog rezultata stigli prije skoro deceniju - 2014. godine.

Sotomajor je danas sekretar Atletskog saveza Kube, savjetnik je svom sinu koji je sa 15 godina preskočio 1,99 m, a organizuje i godišnji događaj u skokovima uvis za djecu u čast svog pokojnog trenera Hozea Godoja.

"Osjećam se veoma srećno i ponosno što i poslije toliko godina nosim slavu svjetskog rekorda. Živeću sa tim ponosom, a nastaviće se i nakon što me neko nadmaši", zaključio je Sotomajor.

Bonus video: