Regionalna tekbol liga kreće iz Bara

Takmičenje će se održati u pet gradova

2434 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tekbol savez Crne Gore
Foto: Tekbol savez Crne Gore

Premijerno izdanje regionalnog tekbol takmičenja, Jadranska tekbol liga (Adriatic Teqball league), koje će se održati u pet gradova iz regiona, biće otvoreno turnirom u Baru 30. jula.

Tekbol savez Crne Gore, u saradnji sa Opštinom Bar, a pod pokrotiveljstvom Svjetske tekbol federacije (FITEQ), okupiće najbolje muške dublove iz pet zemalja regiona, koji će se nadmetati na turniru čiji je nagradni fond 2.000 eura.

Turnir je "open" kategorije, saopšteno je da zainteresovani parovi mogu da se prijave na svim platformama Tekbol saveza Crne Gore, a na premijeri u Baru, uz crnogorske tekere, očekuje se učešće reprezentacija Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

"Veoma nam je drago da smo dio ove priče, zahvalnost organizatorima na pozivu, nadam se da će turnir proteći u najboljem mogućem redu i da će takođe vrijeme da nas posluži, kao i da će biti puno publike. Nadam se da će projekat Jadranske lige zaživjeti i da će svi koji učestvuju u organizaciji doprinijeti da tekbol i ovog ljeta, ali i budućih godina bude na još većem nivou u zemljama bivše SFRJ. Takođe, vjerujem da ovakvo takmičenje može doprinijeti na poboljšanju odnosa između svih zemalja, jer sport ima ulogu da spaja, a u tekbolu možda doprinese razvoju i novih šampiona koji će biti na vrhunskom svjetskom nivou", rekao je reprezentativac Srbije, član jednog od najboljih dublova na svijetu, Nikola Mitro.

Domaćinstvo prvog turnira Adriatic Teqball League (ATL) u Baru je dokaz da tekbol postaje sve popularniji u Crnoj Gori, ali i u regionu, pa će ovog ljeta još četiri grada u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji biti ATL stanice.

Naredna stanica je Sarajevo 12. avgusta.

"Izuzetna nam je čast što će baš iz Bara, koji je u značajnoj mjeri uticao na širenje tekbola u Crnoj Gori i njegovu popularizaciju, krenuti nova priča, velika ideja, koja može da bude od velikog značaja za tekbol kao sport u Evropi. Samom organizacijom ATL stvorili bi se bolji uslovi za napredak tekbola i privukli bi se talentovani sportisti da se posvete tekbolu na višem nivou, približe se nečemu što imaju Mađari, Francuzi, Poljaci... Veoma je važno da svi predstavnici regiona podrže jedni druge i zajedno kreiraju bolje temelje za napredak u ovom sportu, koji ima ozbiljan potencijal da se nađe na programu Olimpijskih igara u predstojećem periodu, što potvrđuje debi tekbola na Evropskim igrama u Krakovu ovog ljeta", rekao je predsjednik Tekbol saveza Crne Gore Milorad Šutulović.

"Veliku zahvalnost dugujemo Opštini Bar, čiji su rukovodioci uvidjeli koliko tekbol može da bude interesantan i koliko ozbiljno takmičenje može da bude ATL. Stoga sam siguran da će i naša organizacija i grad Bar kao domaćin ispuniti sva očekivanja“, naglasio je Šutulović.

Zahvaljujući Opštini Bar, koja je među prvima u Crnoj Gori prepoznala prednosti tekbola kao sporta savršenog za rekreaciju ali i interesantnog sporta u takmičarskom smislu i postavila stolove na teritoriji grada, tekbol će biti promovisan i u vidu otvorenih treninga na TEQ terenu, na šetalištu Kralja Nikole.

"Tekbol, kao novi sport na prostoru Crne Gore, kojeg karakterišu dinamičnost i zanimljivost u igri, vrlo brzo je stekao popularnost kako među takmičarima tako i među rekreativcima. Kao takav je prepoznat i od strane Opštine Bar i Sekretarijata za sport i mlade, što je bio povod da lokalna uprava pruži punu podršku sprovođenju svih aktivnosti vezanih za tekbol. U saradnji sa Tekbol savezom Crne Gore, težimo da zajedničkim projektima doprinesemo unaprijeđenju sporta u gradu, promociji nekih novih sadržaja, ali i poboljšanju turističke ponude Bara, koji postaje sve atraktivnija destinacija. Uvjereni smo da će se Bar, inače prepoznat kao grad sporta, još jednom pokazati kao sjajno mjesto za održavanje sportskih dešavanja, te da će sličnih takmičenja i prvenstava biti još više u narednom periodu", poručio je vd sekretara Sekretarijata za sport i mlade Goran Simić.

Osim što će grad pod Rumijom biti poprište najboljeg tekbola u regionu, u Baru će boraviti i delegacije organizatora iz svih zemalja članica ATL, koje će na zajedničkim sastancima razmijeniti ideje i modele zajedničkog rada u budućnosti.

Takođe, biće organizovan i seminar koji će okupiti sudije iz država okruženja.

Publika u Baru moći će da uživa u atraktivnim potezima najboljih muških dublova regiona, a razlog više za posjetu biće i velika nagradna igra, čiji je sponzor Intersport i čiji će pobjednik osovjiti TEQ sto.

Turni ATL u Baru sjajan je i za promociju turističkih ljepota grada i potencijala za sportski turizam, a da je tekbol idealan za tako nešto potvrda je i predstavljanje samog sporta na različitim atraktivnim lokacijama na Žabljaku, koji je bio domaćin drugog turnira Montenegrin Teqball League (MTL).

Bonus video: