Novinar RTV Slovenija o biciklističkom čudu te zemlje: Mnogi se pitaju kako je sve moguće, treba uživati dok traje

Zemlja od dva miliona stanovnika ima osvajače tri najveće biciklističke trke na svijetu, o svemu za "Vijesti" priča novinar RTV Slovenija Anže Bašelj

22908 pregleda 28 reakcija 8 komentar(a)
Tadej Pogačar je dva puta osvojio Tur de Frans, Primož Roglič ima Điro i Vueltu, Foto: Reuters
Tadej Pogačar je dva puta osvojio Tur de Frans, Primož Roglič ima Điro i Vueltu, Foto: Reuters

Tri svete boje biciklizma (žuta, roza i crvena), dva vanserijska majstora, jedna zemlja - Slovenija. Čudo, kojem se divi cijela planeta.

Mala alpska država jedna je od rijetkih koja može da se pohvali da ima osvajače tri najveće biciklističke trke na svijetu. Primož Roglič je navukao rozu majicu Điro d’Italije i crvenu sa Vuelta a Espanje, a Tadej Pogačar - iako ni ove godine nije uspio da nadmaši Jonasa Vingegorda - već se dva puta “ogrnuo” onom najvrednijom, žutom sa Tur de Fransa.

U čemu je tajna slovenačkog uspjeha za “Vijesti” priča Anže Bašelj, novinar RTV Slovenija koji dugo godina prati biciklizam i koji na državnoj televiziji vodi studijske emisije za vrijeme trajanja najvećih svjetskih trka.

“Evo najjednostavnijeg odgovora - nema nikakve tajne. Kao što smo navikli iz prošlosti - na pravom mjestu, u pravo vrijeme, prvi se pojavio neko ko je došao i počeo da pobjeđuje. To je Primož Roglič, a nekoliko godina nakon njega došao je i Tadej Pogačar”, počeo je Bašelj.

Bašelj
Bašeljfoto: Privatna arhiva

“Već nekoliko godina su među najboljim svjetskim biciklistima - mnoge zemlje se pitaju kako je to moguće i šta da urade da se to dogodi u njihovoj državi. Mnogi kažu da treba uživati ​​dok traje, jer se ovakva priča neće ponoviti. Vidjećemo, nadamo se da će barem ova trajati što duže”.

Slovenija ima tradiciju u biciklizmu, ali teško da je neko mogao da očekuje da će napraviti takve uspjehe među velikanima ovog sporta - poput Španije, Francuske, Belgije, Italije, u posljednje vrijeme i Velike Britanije...

“Biciklizam je u Sloveniji uvijek bio popularan, sjećam se kako su Jure Pavlič i Primož Čerin već osamdesetih nastupali kao profesionalni biciklisti u Italiji. U vrijeme osamostaljenja dolenjski klub ‘Adria Mobil’ počeo je da organizuje Trku po Sloveniji, koja je ove godine proslavila 30. rođendan. Naši tadašnji vozači bili su vrlo uspješni u mlađim kategorijama - Andrej Hauptman bio je treći na Svjetskom prvenstvu 2001, a Tadeja Valjavec i Jani Brajkovič zauzeli su 9. mjesto u generalnom plasmanu Trke u Francuskoj”.

Dolazak jednog momka, ipak, promijenio je sve...

“Dolaskom Primoža Rogliča iz skijaških skokova u biciklizam ovaj je sport skočio u jedan od najpopularnijih u Sloveniji. Broj rekreativaca iz godine u godinu raste, a TV prenosi su među najgledanijim sportskim u Sloveniji.

Pritom nam velike biciklističke zemlje zavide što imamo dva takva prvaka u isto vrijeme, a uz njih i neke vrhunske bicikliste, kao što je Matej Mohorič - jedan od najboljih na jednodnevnim trkama”, kaže Bašelj.

Slovenac pobijedio Slovenca - šok za Sloveniju

Slovenija ima tri Gran tura - da li će ih biti još?

“Teško je reći. Roglič je osvojio dva, ali svi znamo da mu je najveća želja Tur de Frans. Prije tri godine bio je na pragu pobjede, ali ga je Tadej Pogačar iznenadio na posljednjem hronometru. Iako je Slovenac pobijedio Slovenca, bio je to šok za cijelu Sloveniju. Priča je to koja će zauvijek ostati u slovenačkom kolektivnom sjećanju. Nakon dvije uzastopne pobjede na Turu, Tadej Pogačar je dva puta osvojio drugo mjesto, a s obzirom na to da ima 24 godine, ima dobar broj pobjeda na najvećim trkama”, istakao je novinar iz Ljubljane.

Ipak, dodaje...

“Iako ni u slovenačkom biciklizmu nije sve zlatno, navijači uživaju u pobjedničkom razdoblju za koje se nadam da će trajati još dugo”.

Primož i Tadej - šampioni različitih priča

Koliko su Pogačar i Roglič slični, a koliko različiti?

“Obojica su rođeni pobjednici. Kad god su u trci, žele da pobijede - nije bilo mnogo takvih ‘jahača’ u prošloj eri. Ali njih dvojica imaju sasvim drugu priču.

Roglič je u ovaj sport došao vrlo kasno, čak iz drugog sporta i svojim usponom ka vrhu postao je Pogačarev uzor. Zato je priča o Tur de Fransu 2020. tako posebna. Mnogi navijači i dalje su mišljenja da je Tadej oteo pobjedu svom uzoru”, objašnjava Bašelj.

Sa njim je počeo biciklistički bum u Sloveniji: Primož Roglič
Sa njim je počeo biciklistički bum u Sloveniji: Primož Rogličfoto: JENNIFER LORENZINI

Smatra da je Primož suzdržaniji, dok je Tadej pravi “šoumen na motoru”.

“Predstavnik je mlade generacije koja je potpuno preporodila svjetski biciklizam i učinila ga uzbudljivijim i zanimljivijim. Svojim agresivnim načinom vožnje zavoljeli su ga ljubitelji biciklizma širom svijeta.

Čak i kada se sada nađe u društvu Jonasa Vingegorda, ne popušta, bori se i napada kad god je to moguće. Ipak, u posljednje dvije trke to još uvijek nije bilo dovoljno za izvrsnog danskog vozača”.

Duel Pogačara i Vingegorda tokom ovogodišnjeg Tur de Fransa
Duel Pogačara i Vingegorda tokom ovogodišnjeg Tur de Fransafoto: Reuters

Šta mislite o ostalim slovenačkim biciklistima - vidite li nekoga ko bi mogao da ponovi uspjeh pomenutog tandema?

“Roglič i Pogačar su se pobrinuli za pravi biciklistički bum u Sloveniji. Taj sport je vrlo popularan, djece je svake godine sve više, a sve je više i rekreativaca.

Ipak, ovo je težak sport, pa nije za očekivati ​​da u svakoj generaciji budu takvi šampioni. Potrebno je puno odricanja, ali morate imati i sreće da odrastate u okruženju i s ljudima koji vam pomažu da u konačnom uspijete”, smatra Bašelj.

Roglič - ski skokovi, ženski bickl, Gran tur

Poznata je priča Primoža Rogliča koji je u bicklizmu završio iz ski skokova, a Bašelj priča kako je tekla nestvarna karijera.

“Osvojio je zlatnu ekipnu medalju na Svjetskom prvenstvu za mlade, bio je veoma talentovan, ali je prelazak u veću konkurenciju bio jako težak. Kad je doživio strašan pad na Planici nastavio je da skače još četiri godine, ali do iskoraka nije došlo. Budući da je još bio mlad, odlučio se za promjenu”, prijsetio se Bašelj.

Ulazak u biciklizam bio je posebno zanimljiv.

“Posudio je ženski bicikl i otišao na jednu od rekreativnih trka. Nije pobijedio, ali počela je priča jedinstvena u svjetskom sportu. Svoj prvi bicikl kupio je kada je prodao motor, a zatim je morao da uvjeri neku ekipu da mu da priliku. Slao je elektronsku poštu i čekao da mu se neko doslovno smiluje. Prva ga je pozvala ljubljanska ekipa ROG, koja mu je sastavila program i pomogla da kupi bicikl. Ali, očigledno ih nije uvjerio, pa je 2013. dobio priliku u glavnom rivalu te ekipe - timu Adria Mobil. Tri godine kasnije osvojio je etapu na Điru, a i ta pobjeda bila je u njegovom stilu, s obzirom da je i bio novajlija - bilo je puno problema i neugodnosti, ali ih je nevjerovatnom voljom i borbenošću prebrodio i pobijedio”, priča Bašelj.

Dodaje i da je brzo nadoknadio to što su njegovi rivali deceniju i više od njega već bili u biciklizmu.

“Kada je 2015. prešao u holandski tim Loto-Jumbo, započeo je njegov globalni uspon - i odveo je slovenački biciklizam u neslućene visine”.

Slovenija je “poludjela” za biciklizmom i zadivila svijet: Navijačica Tadeja Pogačara tokom Tur de Fransa
Slovenija je “poludjela” za biciklizmom i zadivila svijet: Navijačica Tadeja Pogačara tokom Tur de Fransafoto: Reuters

Roglič, Dončić, Pogačar...

Osim u biciklizmu, Slovenija čini čuda i u drugim sportovima - može li se reći da su Pogačar i Roglič u rangu s NBA zvijezdom Lukom Dončićem po popularnosti u Sloveniji?

“Uz Dončića, Roglič je vjerojatno najpopularniji sportista. Tokom NBA sezone ne prođe dan bez izvještaja o Luki. Naša televizija takođe ima jednu od najposjećenijih stranica u Sloveniji - najčitanije vijesti vezane su uz Dončića i Rogliča, a odmah iza njih je po mom mišljenju Pogačar. Slovenija je sportska zemlja i sport je jedna od rijetkih stvari koja nas povezuje u svakom trenutku”, otkrio je Bašelj.

Bonus video: