Ukrajina ublažila stav: Dozvoljava svojim sportistima da se takmiče protiv ruskih i bjeloruskih

Ukrajina je do sada zabranjivala svojim sportistima da učestvuju utakmičenjima u kojima su ruski i bjeloruski sportisti čak i kao neutralni, ali je sada ublažila stav, godinu dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu

4314 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajina neće više zabranjivati svojim sportistima da učestvuju u takmičenjima u kojma, kao neutralni, učestvuju i sportisti iz Rusije i Bjelorusije. Ukrajina je do sada zabranjivala svojim sportistima da učestvuju utakmičenjima u kojima su ruski i bjeloruski sportisti čak i kao neutralni, ali je sada ublažila stav, godinu dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu.

Prema dokumentu koji je objavila ukrajinska vlada, od njenih sportista će se zahtijevati da bojkotuju sportiste iz Rusije i Bjelorusije koji se takmiče pod svojim zastavama i državnim simbolima ili su na drugi način dali znak podrške jednoj od tih zemalja.

Promjena stava mogla bi da olakša put Ukrajincima da učestvuju na Igrama u Parizu 2024. godine.

Međunarodni olimpijski komitet preporučio je da se sportisti iz Rusije i Bjelorusije takmiče u olimpijskim kvalifikacijama kao neutralni bez državnih simbola. Upravna tijela većine olimpijskih sportova su ili prihvatile preporuku MOK ili rade na planovima da počnu sa primjenom.

MOK i dalje preporučuje zabranu učešća Rusije i Bjelorusije u timskim sportovima i isključuje sportiste koji imaju ugovor sa vojskom ili podržavaju rat.

MOK je istakao da još nije donio konačnu odluku o dozvoli da ruski i bjeloruski sportisti kao neutralni učestvuju na Igrama u Parizu.

Bonus video: