Nevjerovatne Australijanke, O'Kalahan i Titmus zaslužne za novi svjetski rekord

Svjetski rekorder Dušan Popović podbacio na kraljevskoj trci, slavio Australijanac Kajl Čalmers. Svjetskim prvenstvom u plivanju dominiraju Australijanke

3785 pregleda 0 komentar(a)
Moli je došla do trećeg, Arijarne drugog svjetskog rekorda u Fukuoki, Foto: REUTERS
Moli je došla do trećeg, Arijarne drugog svjetskog rekorda u Fukuoki, Foto: REUTERS

Iako je u Fukuoku došao kao svjetski rekorder, Rumun Dušan Popović je daleko od forme iz prošlog ljeta,. On je u finalu kraljevske trke na 100 metara slobodnim stilom bio tek šesti.

Slavio je Australijanac Kajl Čalmers - 47,15 sekundi, koji je tako potvrdio fenomenalnu formu, pošto je prvog dana Svjetskog prvenstva u plivanju donio svojoj štafeti na 4X100 metara slobodno pobjedu i zlatnu medalju.

Tada je Čalmers kao posljednja izmjena ušao u bazen sa zaostazkom za Italijom.

Drugi je danas bio Amerikanac Džek Aleksi (47,31), a bronzu je zaslužio Francuz Maksim Gruse (47,42).

Australija dominira na plivaćkom mitingu a junakinja je opet Moli O'Kalahan. Nakon što je oborila rekord u štaftri 4X100 slobodno, potom i Federike Pelegrini na 200 slobodno, ona je prva plivala u štafeti 4X200 metara slobodno. Ostavila je ekipi 4,4 sekunde prednosti. I to ano što je iamla kvalifkacije za 100 metara slobodno!

Ipak, pred posljednju izmjenu Amerika je imala pola metra prednosti. Tada je na scenu stupila Arijarne Titmus, koja je u Fukuoki postavila rekrod na 400 metara slobodno a bila srebrna na 200.

Fenomenelanim plivanjem vratila je prednost i pomogla novom svjetsmom rekordu - 7:37,50 minuta, Amerikanke su bile srebrne sa 7:41,38. Bronza je pripala Kineskinjama - 7:44,40.

Iako su i one prethodno plivale naporne kvalifikcije za sjutrašnje finale, Australijanka Kejli Mekioun i Amerikanka Regan Smit bile su najbrže u finalu na 50 metara leđno- zlatna Mekioun je imala vrijeme 27,08 sekundi a Smit je bila četiri stotinke sporija.

Bronza je pripala Britanki Loren Koks 27,20

Bonus video: