Svjetski rekordi "metka iz Baltimora" su srušeni, ali njegova dostignuća još dugo će biti san mnogih sportista

Leon Maršan je na SP u Fukuoki oborio je i posljednji svjetski rekord velikog Majkla Felpsa - najtrofejnijeg sportiste svih vremena

5271 pregleda 5 komentar(a)
Felps je Maršanu čestitao rušenje rekorda u Fukuoki, Foto: REUTERS
Felps je Maršanu čestitao rušenje rekorda u Fukuoki, Foto: REUTERS

Nedjelja, 23. jul bila je dan za istoriju - najtrofejniji sportista svih vremena Majkl Felps uživo sa bazena u Fukuoki komentarisao je za jednu TV stanicu rušenje svog posljednjeg svjetskog plivačkog rekorda, od ukupno 29 koliko je postavio tokom velike karijere.

Leon Maršan, mladić iz Francuske i momak kojeg trenira Bob Bauman - nekada upravo i Felpsov trener - tog dana je postavio svjetski rekord na 400 metara mješovito.

Prvi mu je čestitao upravo Felps, koji je kao u boksu ruku 21-godišnjeg plivača iz Tuluza podigao visoko.

Njegovi svjetski rekordi tako su od ovog ljeta dio istorije, ali neke stvari - veće od svjetskih rekorda - još dugo će stajati pored imena legendarnog "metka iz Baltimora".

Prije svih rekord od 23 osvojene zlatne medalje na Olimpijskim igrama, zahvaljujući kojima je ubjedljivo iza sebe ostavio nekadašnji sovjetsku gimnastičarku Larisa Latinjinu (devet zlatnih medalja) i postao najtrofejniji sportista svih vremena.

Ukupno Felps ima 28 medalja sa magičnih Igara (još tri srebra i dvije bronze), a i tu ga na vječnoj listi prati dama iz Hersona sa 18 odličja.

Od aktivnih sportista trenutno niko nije blizu ni ovim brojkama.

Felpsova olimpijska priča krenula je iz Atine 2004. kada je osvojio šest zlatnih medalja i dvije bronzane, a završila je 2016. u Rio de Žaneiru sa pet zlata i srebrom.

Medalje je osvajao i u Londonu 2012, ali za sva vremena ostaje učinak na Igrama u Pekingu četiri godine ranije, kada je trijumfovao u svakoj disciplini u kojoj je nastupio i tada osvojio nestvarnih osam zlatnih odličja.

Ukupno je kroz karijeru sa velikih takmčenja osvojio 82 medalje (65 zlatnih, 14 srebrih i tri bronzane), a svjetski šampion bio je čak 26 puta.

Bonus video: