Cin do het - trika u Fukuoki, Britanija prekinula niz australijskih štafeta

Kinez Hajan Cin svjetski je rekorder na 200 metara prsno, on je u Fukuoki bio zlatni i na 50 i 100 metara prsnim stilom

5883 pregleda 1 komentar(a)
Hajan Cin je dominirao prsnim stilom u Fukuoki, Foto: REUTERS
Hajan Cin je dominirao prsnim stilom u Fukuoki, Foto: REUTERS

Osim najbolje plivačice današnjice, Australijanke Moli O'Kalahan koja je danas slavila i u kraljevskoj trci na 100 metara, uz prethodna tri zlata sa sve svjetskim rekordima, plivački dan u Fukuoki obilježio je Kinez Hajan Cin.

On je nakon 50 i 100 metara šprsno, osvojio zlato na Svjetskom prevnstvu u Fukuoki i na 200 metara prsnim stilom.

I to u direktnom okršaju sa dosadašnjim svjetskim rekroderom iz Australije Zakom Stableti-Kukom. Kinez je do zlata došao uz novi svejtski rekord - 2:05,48 minuta, dok se Australijanac morao zadovoljiti srebrom (2:06,40). Bronza je pripala Amerikancu Metu Falonu (2:07,74).

"Ako bih rekao da sam ostvario san, bila bi to laž. San mi je bio rekrod na 100 metara što nisam uspio, ali srećan sam. Ipak je pobjeda uz rekord na 200 metara sjajan rezultat", kazao je Cin.

Sjajnih rezultata nije izostalo danas, pošto je svjetski juniorski prvak na 200 metara leđno, Mađar Herbert Koš uspio da na 200 leđno (1:54,14), napokon skine sa trona Amerikanca Rajana Marfija (1:54,83), dok je bronza pripala Švajcarcu Romanu Mitjukovu.

Na 200 metara prsno zlato je u ženskoj konkrenciji zaslužila Južnoafrikanka Tatjana Šonmaker (2:20,80), to je za više od tri sekunde sporije od ovogodišnjeg svjetskog rekorda Ruskinje Jevgenije Čikunova, kojoj je zabranjen nastup sankcijama Rusije i Bjelorusije na šampionatu u Fukuoki.

Srebro je sa 43 stotinke zaslužila Amerikanka Kejt Daglas a bronza Holanđanki Tes Shauten (2:21,63).

Dominaciji Australije u štafetama danas je došao kraj a za to se pobrinula Velika Britanija na 4X200 metara slobodnim stilom.

Britanci su slavili ispred Amerike a Australija je bila bronzana.

I u kvalifikacijama je danas bilo sjajnih rezultata, ali je Šveđanki Sari Sjestrom nedostajalo konkurencije da obori sopstveni svjetski rekord na 50 metara delfin. Sjestrom je slavila sa preko sekunde u odnosu na najbližu kvalifikantkinju u grupi i 29 -godišnja veteranka je usporila čuvajći snagu za sjutrašnje finale.

Bonus video: