Američke štafete zlatne na kraju, za Hafnauija i Mekintoš samo najbolji rezultat svjetskih prvenstava

Amerika je do posljednjeg dana osvojila četiri, a danas tri zlata na SP u plivanju u Fukuoki

4569 pregleda 0 komentar(a)
Tuniižanin slavio u dvije od tri tke foto finiša, Foto: REUTERS
Tuniižanin slavio u dvije od tri tke foto finiša, Foto: REUTERS

Šampionat za zaborav je prijetio najvećoj plivačkoj reprezentaciji u istoriji, ali su posljednjeg dana u Fukuoki se napokon probudili takmičari Sjedinjenih Američkih Dražava i od sedam finala su osvojili tri zlatne medalje.

Dan je otvorio na 50 leđno Hanter Armstrong sa zlatom, a srebro je pripalo njegovom drugu iz selekcije, Džastin Resu.

Ameri su bili najbolji u obje kombinovane štafete, muškoj i ženskoj na 4X100 metara.

Spektakularan je bio i Bobi Fink u najdužoj trci u bazenima - 1.500 metara ali se morao zadovoljiti srebrom sa svega pet stotinki iza Tunižanina Ahmeda Hafnauia sa rekordom svjetskih prvenstava - 14:51,34 minuta. Tunižanin je u posljednjih100 metara okrenuo sa 1,37 sekundi brže od svejtskog rekorda ali nije uspio da održi taj tempo. On je u Fukuoki bio zlatni i na 800 a srebrni an 400 metara skobodno, u kojoj je olimpijski šampion

A rekordom svjetskim prvenstava je slavila na 4X100 mješovito sjajna Kanađanka Samer Mekintoš - 4:27,11. Šampionaka na 200 metara delfin je bila razočarana jer je očekivala da će popraviti lični i svjetski rekord iz aprila ove godine.

Takođe su zlata danas uzele Litvanka Ruta Meluitite rekrodom svijata na 50 prsno i Šveđanka Sara Sjesterm na 50 slobodno i stotinkom slabije od ličnog svjetskog rekorda.

Mekiotoš, koja će 18. avgusta napuniti 17 godina je bila i bronzana u štafeti danas, a ispred su bile Austarlijanke i naravno ameriička kombinovana ekipa.

Na kraju u plivanju je najuspješnija bila Australija sa 13 zlatnih, ispred Amerike sa sedam i KIne sa pet Oboreno je osam svjetskih rekorda u Fukuoki.

U Fukuoki u svim vodenim sportovima Kina je bila prva sa 20 zlatnih, ispred Australije sa 15 i Amerike koja je sve osvojila u plivanju, sedam.

Bonus video: