Tekbol: Novosađani koji su svojevremeno pod crnogorskom zastavom osvojili svijet slavili na prvom turniru Jadranske lige

Nikola Mitro i Bogdan Marojević, tandem TEQ Limana, u finalu na Šetalištu kralja Nikole u Baru, slavio protiv podgoričkog dubla Kurjaci (Marko Žarković i Andrija Jovanović)

6586 pregleda 0 komentar(a)
Mitro i Marojević, Foto: Tekbol savez Crne Gore
Mitro i Marojević, Foto: Tekbol savez Crne Gore

Momci iz Novog Sada, koji su svojevremeno pod zastavom Crne Gore bili šampioni svijeta, pokazali su klasu i na prvom turniru Jadranske tekbol lige (Adriatic Teqball League ATL) održanom u Baru.

Nikola Mitro i Bogdan Marojević, tandem TEQ Limana, u finalu na Šetalištu kralja Nikole slavio je protiv podgoričkog dubla Kurjaci (Marko Žarković i Andrija Jovanović) sa 2:0 - 12:5, 12:8.

Kako navode iz Tekbol saveza Crne Gore, koji je bio organizator turnira, na putu do konačnog trijumfa, koji je paru iz Srbije donio i novčanu nagradu od 1.000 eura, "TEQ Liman" nije ispustio ni set u grupi i nokaut fazi. U polufinalu Marojević i Mitro bili su bolji od jednog od najboljih crnogorskih tandema "Stroj Lob", a u četvrtfinalu su savladali su ekipu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Izuzetno se radujemo što tekbol probija granice i što je spojio region. Ovo je za nas veliki izazov i zadovoljstvo i veoma nam je drago što možemo da podijelimo iskustvo sa ekipama iz okolnih zemalja. Pobjeda na prvom ATL turniru nam itekako znači", poručio je Mitro.

Iako su u svjetskom vrhu, kaže da izuzetno poštuju sve igrače u regionu.

"Crnogorski tekbol igrači napreduju iz mjeseca u mjesec i sve su bolji. Nekada smo bez problema dolazili do pobjeda, sada je to drugačije. Crnogorski savez radi na pravi način i vjerujem da će u budućnosti njihovi takmičari biti u top osam, ili imati čak bolji rezultat, na evropskim turnirima", dodao je Mitro.

Iz Tekbol saveza naglašavaju da posebno raduje odlično predstavljanje crnogorskih timova.

"Čak pet se nadmetalo u Top 8 prvog turnira Jadranske tekbol lige, a više nego uzbudljivi bili su četvrtfinalni mečevi Kurjaci - PG Teqers i Stroj Lob - Borac. Kurjaci su u tijesnom podgoričkom derbiju slavili 2:1 (12:8, 11:12, 12:10), dok je sastav Stroj Loba, Željko Janković – Veljko Ljumović, bio bolji od ekipe Borca iz Bijelog Polja, Semir Fetić – Dino Hasanović, takođe u tri seta (3:12, 12:9, 12:10). U polufinalima je bilo manje neizvjesnosti, a kao i Liman i Kurjaci su bez mnogo problema stigli do meča za trofej pobjedom 2:0 u polufinalu nad reprezentacijom Hrvatske 2:0 (12:4, 12:9)", kažu iz Saveza.

Andrija Jovanović, član ekipe Kurjaci, kaže da mu je drago što nova tekbol priča kreće baš iz naše zemlje, iz Bara.

"Jadranska liga može da značajno doprinese razvoju tekbola u Crnoj Gori i regionu", smatra Andrija Jovanović.Samim mečevima i treninzima sa timovima iz okruženja mi sami smo značajno napredovali i ulazimo u tekbol kao sport sve ozbiljnije i sa više posvećenosti. Raduje nas i što polako smanjujemo razliku u odnosu na najbolje na svijetu i što ćemo kroz ovakve turnire imati priliku da igramo sa ozbiljnim takmičarima, ali i što će ostali crnogorski tekeri moći da se odmjere sa njima i samim tim podignu nivo sporta u našoj državi", rekao je Jovanović.

Kako navode iz Tekbol saveza turnir u Baru bio je spektakularan, okupio je veliki broj publike, nagradni fond je bio 2.000 eura, a takmičilo se 16 ekipa iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Ovo je izuzetan sport, moraš biti dobro razgiban, moraš biti jako spretan i tehnički potkovan za takmičenje na visokom nivou", istakao je Stevo Nikočević, isavjetnik za sport Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Opštine Bar.

Dodaje i da su sam ambijent i prostor za igru na Šetalištu bili prelijepi.

"Kvalitet igara, organizacija, sve je na visokom nivou, kakav zaslužuje naš grad i ovakvo takmičenje. Veoma nam je drago što je upravo iz Bara krenula ova tekbol priča i želim da ona nastavi, da i dalje organizujete turnire, da nas predstavljate u pravom svjetlu u regioni", dodao je Nikočević.

Osim takmičarskog dijela, kako kažu, prvi ATL turnir imao je i revijalni dio u kojem su se u tekbolu oprobali mladi članovi FK Mornar, dok su članice OK Galeb demonstrirale sport TEQ Voley. Takođe, kroz posebnu onlajn nagradnu igru, u takmičenje u Baru uključena je i publika, a dobitnik specijalne nagrade, TEQ stola bio je Ljubo Lalatović iz Nikšića.

"Uzbudljivo TEQ ljeto donosi novi ATL turnir već 12. avgusta. Sarajevo će biti domaćin narednog nadmetanja najboljih tekera regiona u dubl konkurenciji. Takođe, očekuje nas još jedan turnir Crnogorske tekbol lige (MTL), u Tivtu 19. i 20. avgusta, na kom će se, osim muškog dubla, igrati i u singlu, mješovitom dublu i dublu za dječake", zaključili su iz Tekbol saveza Crne Gore.

Bonus video: