Terens Kroford i novi svjetski bokserski poredak

Kroford postao neprikosnoveni prvak velter kategorije i bilansom od 40 pobjeda, bez poraza, stavio krunu na sjajnu karijeru

7211 pregleda 41 reakcija 0 komentar(a)
Terens Kroford, Foto: Reuters
Terens Kroford, Foto: Reuters

Prije dvije noći konačno smo dobili apsolutnog kralja velter kategorije. Rivalstvo koje godinama traje između 33-godišnjeg Erola Spensa i 35-godišnjeg Terensa Kroforda napokon je razriješeno. Kroford je prekidom u devetoj rundi nakon serije snažnih udaraca natjerao sudiju na prekid i tako dobio možda i najiščekivaniji meč godine.

Kroford je, zapravo, bio toliko superioran da se postavlja pitanje ima li mnogo smisla da Spens pokreće klauzulu o revanšu, na koju ima pravo.

“Revanš? Dođavola, moramo da ponovimo borbu. Biću mnogo bolji. Vjerovatno će biti u decembru”, kazao je Spens nakon nokauta.

Kroford je ovim postao neprikosnoveni prvak velter kategorije i bilansom od 40 pobjeda, bez poraza, stavio krunu na sjajnu karijeru pobijedivši po mnogima najboljeg velteraša u posljednjih nekoliko godina.

Ujedinjenjem titula u velter kategoriji Kroford je ispisao istoriju, jer prvi put imamo boksera koji je ujedinio četiri titule u dvije različite kategorije. Popularni Bud je još 2017. ujedinio titule u superlakoj kategoriji, a šest godina kasnije to mu je pošlo za rukom i u velteru.

Kroford je, osim toga, otvorio još neka pitanja - na primjer, može li da se smatra trenutno najboljim bokserom? U teoriji, ne bi trebalo da bude sumnje nakon već pomenutog krunisanja u dvije kategorije.

Ali, uvijek postoji velika subjektivna komponenta u takozvanoj tituli “pound-for-pound”, i zato u obzir moraju da se uzmu i drugi borci.

Naoja Inue, popularni Monstrum, prošle sedmice je uspješno započeo put do svoje druge apsolutne vladavine, sada u bantam kategoriji. Njegov boks je čisti spektakl - agresivan, vrlo intuitivan, i u napadu i odbrani, uz brzinu i ruku i nogu.

Ali, prije Kroforda i Japanaca, Džervonta Dejvis je važio za tzv. “novo lice boksa”. Mladog Rajana Garsiju je slomio u medijski vrlo praćenom duelu.

Po mnogima, upravo je Dejvis naslijedio Kanela Alvaresa. Meksikanac je bio priča za sebe, iako mu poraz od Rusa Dmitrija Bivola u njegovoj posljednjoj borbi ne pomaže u ovoj trci, bez obzira što je svjesno rizikovao prihvatanjem da se bori u poluteškoj kategoriji.

U teškoj kategoriji, imamo Tajsona Fjurja i Oleksandra Usika. Prvi neće moći da tvrdi da je uspostavio eru sve dok ne pobijedi Ukrajinca i Entonija Džošuu, dok je drugi blizu toga da vlada u kruzuru i u teškoj kategoriji, poput Ivandera Holifilda, ali s još više pojaseva na tom putu. Obojica su već postigli impresivne rezultate.

Na kraju, imamo Devina Hejnija, kralja lake kategorije. Popularni “San” ima još mnogo toga da dokaže, ali nastavlja da pravi čvrste korake naprijed. Ispred sebe, ipak, ima puno vrhunskih boraca koje treba da porazi u nastojanju da bude najbolji.

Bonus video: